söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

”Spararna köper ockerfonder”

Publicerad: 29 november 2012, 08:30

Svenska fondsparare tog det säkra före det osäkra och sökte trygghet under november. Men många fonder i den mest köpta kategorin är rena ockerfonder, menar Avanzas Claes Hemberg.

Ämnen i artikeln:

Claes HembergGünther MårderHigh YieldRysslandsfonder

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


November månads mest köpta fondkategori hos Avanza var korta räntefonder. Så sent som för fem år sedan gav dessa fonder runt 3-4 procents avkastning om året, enligt Avanza. Men i dag är situationen annorlunda med en betydligt lägre avkastning.

Enligt beräkningar från Avanza kan svenskarna vänta sig cirka 4 miljarder i avkastning på sina korta räntefonder per år. Samtidigt kommer man att betala 2,5 miljarder i avgifter.

– Avgifterna är hårresande. Med tanke på att räntorna väntas fortsätta på låg nivå borde avgifterna anpassas till tillväxten. Avgifterna på räntefonder borde sättas i jämförelse med statslåneräntan, som också är dess grund. Annars finns ingen anledning för svenskarna att spara i räntefonder. Då är sparkonton ett mycket bättre val, vilket bankvärlden är dåliga på att förklara, säger Claes Hemberg på Avanza.

Han får medhåll av sin kollega på Nordnet – sparekonomen Günter Mårder – som också noterat att spararna nu handlar räntefonder.

– I denna lågräntemiljö vi har idag finns också risker med att avgifterna för räntefonder snabbt äter upp en stor del av den förväntade avkastningen. Generellt har vi samma höga avgifter för räntefonder i dag som för fem år sedan, skillnaden är bara att den förväntade avkastningen är väsentligt lägre. Så avgiftens betydelse har därför ökat väsentligt, säger Günter Mårder.

Förutom att spararna lockats till korta räntefonder fortsätter både Nordnet och Avanzas kunder att tanka företagsobligationsfonder.

Avanzas kunder gillar också Kina och Turkiet som klättra på köplistan. Senast Kinafonderna fick påtagligt fler ägare var våren 2008.

Många av Avanzas sparare har också passat på att stuva om bland sina tillväxtmarknadsfonder. Denna kategori återfinns nämligen både på köp- och på säljlistan.

På säljlistan ser man också högriskobligationsfonder (High Yield)-obligationsfonder och svenska småbolagsfonder men också Rysslandsfonder och långa räntefonder.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera