söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Sparare måste lämna in fullmakt till PPM

Publicerad: 24 december 2008, 08:33

Sparare som i framtiden vill anlita en förvaltare som sköter deras PPM-fonder måste lämna in en fullmakt till Premiepensionsmyndigheten (PPM). Systemet medför att sparare ska kunna se sina konton hos förvaltarna.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Spararen måste själv gå in på PPM:s hemsida och kvittera att man upprättat ett avtal med något av de anslutna bolagen, säger konsulten Magnus Bogren, som leder projektet på PPM, till Dagens Nyheter på nätet.

De nya reglerna innebär också att myndigheten kan skriva avtal med PPM-förvaltare, som då får bättre tillgång till PPM:s information. För att kunna skriva avtal krävs att rådgivaren står under Finansinspektionens tillsyn. De som enbart skickar råd via mejl eller liknande omfattas inte av reglerna.

Det nya systemet ska finansieras genom att en avgift tas ut av bolagen. Det medför bland annat att förvaltarna får registrera sina nuvarande kunder i ett svep och att kunden kan se sitt PPM-konto hos förvaltaren.

Myndigheten bedömer att cirka 300 000 personer hittills valt att anlita en PPM-förvaltare. Enligt PPM har det hänt att det varit svårt att se om det är en förvaltare eller en sparare som bytt fonder, vilket ställt till problem när sparare klagat på fondbyten.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera