torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Spara till barn en klassfråga

Publicerad: 10 mars 2010, 10:01

Låginkomsttagare och glesbygdsbor är dåliga på att lägga undan pengar till barnen. Det visar en färsk undersökning från Nordnet.

Ämnen i artikeln:

BarnsparandeFamiljeekonomi

AB

Anna Blomén


Undersökningen visar att 35 procent av föräldrarna inte sparar något alls till sina barn. Sämst är glesbygdsborna och hushåll där den sammanlagda inkomsten understiger 400 000 kr per år.

– Det är oroväckande att klyftan är så tydlig och att så många som en tredjedel inte alls sparar till sina barn. I längden innebär det att barnen vars föräldrar inte sparar exempelvis kan få svårare att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Mika Burman Götz, sparekonom på Nordnet.

Bäst på att spara till barnen är storstadsbor och höginkomsttagare. I storstadsområdena lägger 10 procent av föräldrarna undan mer än 1000 kr per barn och månad.

Föräldrar som är under 30 år sparar minst. I snitt lägger de undan 50 kr per barn varje månad. Det totala genomsnittssparandet ligger samtidigt på 175 kr per barn och månad.

– Att spara 50 kronor i månaden till en avkastning om 5 procent per år ger ungefär 17 500 kronor när barnet är 18 år. Motsvarande siffra för storstadsborna som sparar 1 000 kronor i månaden är ungefär 350 000 kronor. Siffrorna talar ett tydligt språk, säger Mika Burman Götz.

Även antalet barn spelar in. Ju färre barn i familjen, desto större belopp sparas per barn.

– Som förälder med snäv ekonomi och med många barn kan ett sparande tyckas långt borta, men även en liten summa varje spelar roll. Allt är bättre än ingenting. Om man sparar regelbundet fram till dess att barnen blir myndiga ger man dem större möjlighet att snabbare bli självständiga, säger Mika Burman Götz.

PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera