lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Skakigt på turkiska finansmarknaden

Publicerad: 1 april 2019, 11:35

Foto: Emrah Gurel /AP/TT

Rejält försvagad valuta och börsfall präglade den turkiska finansmarknaden förra veckan inför helgens lokalval som av många beskrevs som en folkomröstning om president Erdogan.  Nu har turkiska aktier blivit rejält billiga men frågan är ändå om man vågar köpa.


CF

Christer Fälldin


Den senaste tiden har varit minst sagt turbulent i Turkiet då bland annat börsen i Istanbul samt den turkiska valutan lira sjunkit rejält. Det har i sin tur fått många Turkietfonder att falla brant.

En bakomliggande orsak var oro över försämrade relationer mellan Turkiet och USA vilket fick liran att störtdyka. Även oro för Turkiets balansräkning bidrog.

Men att valutan försvagades var något som gjorde president Erdogan upprörd. Inte minst då det i helgen hölls lokalval i Turkiet, ett val som många sett som en folkomröstning om president Erdogan.

I förra veckan gick Erdogan därför ut och lovade strukturella ekonomiska reformer efter valet, reformer som ska stärka den turkiska lirans försvar mot ”spekulationer” som han uttryckte det enligt Reuters.

Helgens val blev dock ett nederlag för Erdogan. Han förlorade bland annat givna fästen som huvudstaden Ankara medan läget i Istanbul fortfarande är så jämnt att ingen segrare ännu kunnat utropas.

Förlusterna i de lokala valen förändrar inte formellt Erdogans ställning, men oppositionen får moraliskt stöd och tvingar sannolikt fram krisåtgärder för att snabbt räta upp den turkiska ekonomin.

– Oppositionen får ett moraliskt stöd och regeringspartiet är på väg in i en hård period beroende dels på inflationen, dels på recessionen, säger Ozgur Unluhisarcikli, chef för German Marshall Fund i Ankara, till CNBC.

Turkiska aktier billiga

Men det är inte bara den turkiska liran som fallit inför valet. Även börsen i Istanbul har varit hårt pressad.

Sammantaget ser det nu ut som att turkiska aktier är billiga, men amerikanska experter varnar för att det kanske ändå inte är läge att investera.

Men Koon Chow, tillväxtmarknadsstrateg på Union Bancaire Privee, säger i en intervju med Bloomberg att han tror att det värsta är bakom oss när det gäller Turkiet.

– Ifjol var vi försiktiga, men nu letar vi efter köptillfällen, säger han till Bloomberg.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera