fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

SEB: Bra börsår men begränsad uppgångspotential

Publicerad: 4 februari 2020, 12:00

Foto: Shutterstock

Eftersom börsutvecklingen under 2019 var den bästa på länge samtidigt som tillväxten bromsade in och bolagsvinsterna blev något lägre, tror SEB på att börsåret 2020 blir positivt. Men uppgångspotentialen blir begränsad och riskerna för olika bakslag ökar. Det skriver investeringschefen Kai Svensson och placeringsstrategen Johan Hagbarth i den senaste utgåvan av SEB Investment Outlook.


CF

Christer Fälldin


SEB är grundläggande positivt till utvecklingen på börserna under året, trots att vi precis avslutat ett helt decennium med god tillväxt. Men räkna med att tillväxten i år blir ”modest”, runt 3 procent globalt sett.

”Den bilden kanske förskräcker, men mycket talar för att börserna kan trotsa tyngdlagen ett tag till och vi räknar med att tillväxten ändå motiverar vissa vinstökningar för börsbolagen”, skriver SEB.

”Svängig resa”

Men det kan mycket väl bli en ordentligt ”svängig” resa, vilket resulterar i betydligt lägre avkastning i år än i fjol.

SEB ligger lägre än konsensus när det gäller vinsterna, 5 procent mot 9 procent, globalt sett. När det gäller nordiska aktier är dock de höga värderingarna ett problem som kan resultera i bakslag.

En vinsttillväxt på 5 procent bör räcka för att det ska bli en ”milt positiv börsuppgång” under 2020, anser Kai Svensson och Johan Hagbarth.

Börssentimentet styrs av konjunkturutvecklingen, men kan kryddas av olika politiska överraskningar som kan flytta marknaderna, främst nedåt.

”Vi räknar med en hel del svängningar och dramatik och förväntar oss klart lägre avkastning än ifjol, i linje med bolagsvinsterna”, skriver SEB.

Alternativ till börsen

När det gäller alternativ till börsen föreslår banken företagsobligationer med högre risk, high yield, samt tillväxtmarknadsobligationer. Båda har möjlighet att ge en löpande avkastning, trots valutarisken när det gäller tillväxtmarknadsländerna.

I SEB Investment Outlook synas den här gången tre områden med tillväxtmöjligheter oavsett vad som händer på världens börser. Under temat hållbarhet tittar SEB på resursen ”rent vatten” i världen, och i temat digitaliseringen beskrivs de möjliga investeringsområdena ”robotisering” och ”cybersäkerhet”.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera