torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Rekordköp av techfonder

Publicerad: 20 februari 2020, 11:53

Foto: istockphoto

Privatspararna hos Avanza rekordköper teknikfonder. Hittills i år är köpen i teknikfonderna sju gånger så stora som under en snittmånad ifjol. Köplistan toppas av fonden Core Ny Teknik som fokuserar på nordiska bolag. Utöver den har köparna koncentrerat sig främst på globala teknikfonder som i huvudsak investerar i amerikanska bolag.


CF

Christer Fälldin


Teknikfonderna var 10-talets stora fondvinnare med snittavkastningen 17 procent per år räknat i svenska kronor, enligt fondutvärderaren Morningstars fondindex.

– Även i år har fonderna startat starkt. Teknikfonderna har i år redan gett en avkastning på 14 procent, jämfört med en Sverigefonds 7 procent och en globalfonds 8 procent, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

De starka kursuppgångarna för teknikfonderna har inte fått privatspararna hos Avanza att dumpa fonderna, utan de har i stället startat året med att rekordköpa i teknikfonder och köpen är sju gånger så stora som under snittmånaden ifjol, uppger Johanna Kull.

Teknikfonder är årets klart mest köpta branschfonder och jämfört med fastighetsfonder, en annan av årets omtalade branschfonder, har mer än dubbelt så mycket pengar gått in i teknikfonderna.

Yngre erfarna sparare

Teknikfondsspararna utmärker sig i att de i regel är yngre än den genomsnittlige fondspararen, men att de ändå har ett 26 procent större sparkapital.

– De har även en betydligt bredare portfölj. Spararen i teknikfonder har i snitt åtta fonder i portföljen och åtta aktier. Det kan jämföras med den genomsnittlige fondspararens fyra aktier och fem fonder, säger Johanna Kull, som också noterar att riskspridningen också ser bra ut såtillvida att den som sparar i en teknikfond i genomsnitt endast har 14 procent av sitt totala sparande placerat i teknikfonder.

Techfond bredare än branschfonder

– Man ska också komma ihåg att en teknikfond inte är en branschfond i ordets sanna bemärkelse. De är betydligt bredare då teknikbolag verkar inom de flesta sektorer.

Johanna Kull har tittat på statistiken hos 1 miljon privatsparare hos Avanza för att få fram en lista med de populäraste fonderna. I tabellen nedan har hon har även sammanställt avkastningsstatistiken för fonderna hittills i år, på ett år och under fem år.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera