lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Rekordhögt fondsparande 2009

Publicerad: 12 januari 2010, 10:51

Hela 135 miljarder kr nettosparades i fonder i fjol, vilket är nytt rekord. Pengarna gick främst till aktiefonder, som uppvisade nettoinflöden på 112 miljarder kronor, visar siffror från Fondbolagens förening.

Ämnen i artikeln:

Fondbolagens förening

JO

Jonas Ohlin


Hela 135 miljarder kronor nettosparades i fonder i fjol, vilket är nytt rekord. Pengarna gick främst till aktiefonder, som uppvisade nettoinflöden på 112 miljarder kr, visar siffror från Fondbolagens förening.

Under december nettosparades 36,6 miljarder kr i fonder, varav cirka 30 miljarder utgjordes av de årliga insättningarna till premiepensionen.

Intresset för fonder med placeringar i tillväxtländer, med Ryssland och Kina i täten, är på väg upp mot 2008 års rekordnivå, visar en enkät gjord av Sifo på uppdrag av nätmäklaren Avanza.

Våren 2008 sparade 39 procent av svenskarna i någon tillväxtregion, men ett år senare hade finanskrisen sänkt andelen till 29 procent.

I Sifos senaste mätning av andelen, gjord i december i fjol, var andelen uppe på 38 procent.

”Aldrig tidigare har vi sett en så snabb ökning. Antalet Rysslandsparare har ökat 47 procent, på bara sex månader”, skriver Avanzas sparekonom Claes Hemberg i en kommentar.

Enligt Hemberg är det främst medelålders män med hög inkomst som väljer att satsa på tillväxtländer.

”Av dem är det mer än 50 procent som fondsparar i tillväxtländer. Omvänt tillhör yngre kvinnor den mest underrepresenterade gruppen”, skriver han.

Mot strömmen bland tillväxtfonderna går Östeuropafonderna, som av Hemberg beskrivs som ”den enda tillväxtregion som backar hos svenskarna under 2009”.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera