lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Rean på tillväxtbörserna inget för proffsen

Publicerad: 7 februari 2014, 14:49

Foto: Koji Sasahara/AP

Trots att börserna pressats rejält i snabbväxande ekonomier är pessimismen utbredd i finansbranschen.


JP

Joakim Petersson


Finansjätten Bank of America Merril Lynch frågar regelbundet förvaltare runt om i världen, som totalt har 653 miljarder dollar i portföljerna, om deras utsikter för olika marknader. Senaste enkäten, som släpptes i slutet av januari, visar att pessimismen kring tillväxtmarknaderna stiger.

61 procent av förvaltarna förväntar sig en kraftig försämring för aktier på tillväxtbörser, en uppgång från 32 procent månaden före. Synen på tillväxtmarknaderna sticker ut i en rapport som överlag visar på stark tilltro till globala aktier.

En hårdlandning för ekonomin i Kina och kollaps på råvarumarknaden är det som oroar förvaltarna mest.

Fem länder oroar mest

I en ny strategirapport tror även Carnegie Investment Strategy att värderingsgapet mellan tillväxtmarknaderna och övriga börser kommer att öka under året. Turbulensen på valutamarknaden väntas bli ett tema som dröjer sig kvar.

Brasilien, Indien, Indonesien, Turkiet och Sydafrika pekas ut som de värsta oroshärdarna, där kombinationen av hög inflation och underskott i bytesbalansen avskräcker. Dessutom hålls val i nämnda länder, vilket riskerar att öka den politiska risken och hålla tillbaka nödvändiga men impopulära reformåtgärder.

– Vi är väldigt selektiva på tillväxtmarknaderna. På plussidan är den låga värderingen och positiv global tillväxt. Men på minussidan är kombinationen av Feds tapering och Kinas inbromsning, som innebär en väldigt stark motvind, säger Brian Cordishi, investeringschef på Carnegie Bank.

Förvaltare mot strömmen

En som har en avvikande åsikt är Sam Vecht, förvaltare och chef för tillväxtmarknader på Blackrock. Han ser ett klockrent läge att köpa på de marknader där värderingarna pressats mest. Förvaltaren lyfter särskilt fram turkiska aktier, som Blackrock nyligen höjt till övervikt från tidigare undervikt.

– När man har kombinationen av billig valuta och billig börs är det exakt rätt tillfälle att gå in på marknaden, säger Sam Vecht.

– Samma sak som vi ser i Turkiet ser vi även bland övriga tillväxtländer. Värderingarna sjunker kraftigt, centralbankerna har börjat agera och inom tid kommer de försvagade valutorna att minska underskotten i bytesbalansen. Gapet mellan tillväxtländer och resten av världen har inte varit större sedan 2008, fortsätter han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera