torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Premiepensionens förvalsalternativ avkastade mer än genomsnittet

Publicerad: 13 april 2023, 09:30

Foto: Jennifer Glans / Pensionsmyndigheten

Nästan alla premiepensionssparare fick en negativ värdeutveckling i fjol. Men de som hade pengarna i förvalsalternativet AP7 Såfa fick mindre negativ värdeutveckling än snittet för dem som gjort aktiva fondval. Det visar en rapport från Pensionsmyndigheten.

Ämnen i artikeln:

AvkastningPremiepension

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Enligt rapporten var den genomsnittliga värdeutvecklingen för premiepensionssparare som ännu inte gått i pension -10,4 procent i fjol. Men dem som hade pengarna i AP7 Såfan klarade sig undan med en nedgång på ”bara” 9,4 procent. I gruppen som gjort egna fondval var nedgången däremot i snitt 11,7 procent även om spridningen var stor (se graf nedan).

− Pensionen tjänas ofta in under lång tid, 40 – 45 år eller ännu längre. Pensionens framtida storlek beror till viss del på värdeförändringen i fonderna inom premiepensionen. Exempelvis får en person som sätter in samma belopp varje år under 40 års tid med en årlig värdeutveckling på 2 procent, hela 54 procent större slutbehållning än en sparare utan värdeutveckling, säger rapportförfattaren Dan Frankkila, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Graf: Avkastning 2022 för dem som gjort egna fondval

Källa:

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera