torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Portföljen laddad med fastighetsbolag

Publicerad: 5 december 2011, 14:20

Foto: Alfred Berg

Låga räntor och stabila statsfinanser talar för fastighetsbolag i Norden. Det menar förvaltarna bakom Alfred Bergs nya fond. Men tror du att arbetsmarknaden dyker finns det skäl att vara försiktig.

Ämnen i artikeln:

Alfred Berg

JP

Joakim Petersson


Det osäkra konjunkturläget tycks inte avskräcka fondbolagen. Flera har startat nytt under börsens kraftiga slag. Senast ut är Alfred Berg med sin nya Fastighetsfond Norden.

”Norden och fastigheter är ett bra alternativ i dagsläget. Makrosituationen är gynnsam jämfört med övriga Europa, och vi har räntor som stöder bolagens kassaflöden”, säger fondförvaltaren Gunnar Lindberg, med mångårig erfarenhet av nordiska fastighetsmarknaden.

Han pekar på stabil utveckling för fastighetsbolagen och höga förväntade utdelningar. Kommersiella fastigheter står för lejonparten av intäkterna och där förhandlas avtalen ofta på tre- till femårsbasis. Något som bidrar till stabilitet i osäkra tider.

Men den höga andelen företagskunder innebär också risker. Utvecklingen på arbetsmarknaden blir avgörande.

”Får vi mycket varsel på arbetsmarknaden som hösten 2008 kommer det påverka fastighetsbolagen negativt”, säger Tobias Kaj, fastighetsanalytiker på Carnegie.

Fondens geografiska tyngdpunkt är Sverige. Svenska fastighetsbolag står för närmare 70 procent av innehavet, och resten består av norska och finska bolag. Danmark undviks helt på grund av den osäkra fastighetsmarknaden.

I Köpenhamn rasade bostadspriserna år 2007 och har ännu inte återhämtat sig. Något sådant scenario är dock inte aktuellt i Sverige eller övriga Norden, enligt Tobias Kaj, även om konjunkturen vänder nedåt.

Enligt honom finns det grundläggande skillnader mellan danska och svenska fastighetsmarknaden. I Sverige förekommer inte spekulation i samma utsträckning och vi har inte heller haft samma utbudsökning som i Danmark innan kraschen.

På svenska marknaden konkurrerar Alfred Berg med SEB och Länsförsäkringar inom samma fondnisch. SEB Fastighetsfond har backat 8 procent i år. Länsförsäkringar Fastighetsfond, som Gunnar Lindberg också förvaltar, har tappat 16 procent.

”Vad jag tror är unikt, är att vi har lokala team i Helsingfors och Oslo som kan träffa bolagen. Den lokala förankringen är väldigt viktig. Det tror jag skiljer den här fonden från andra på marknaden”, säger Johan Ågren, också fondförvaltare på Alfred Berg.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera