tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Politiska hot sänker bioteknikfonderna

Publicerad: 5 oktober 2015, 13:56

Foto: Istockphoto

Oro för politisk klåfingrighet har fått många läkemedels- och bioteknikaktier att störtdyka senaste månaden. Bioteknikfonderna har drabbats hårdast med ras på uppemot 14 procent.

Ämnen i artikeln:

Bioteknikfonder

JP

Joakim Petersson


Den utlösande faktorn var när presidentkandidaten Hillary Clinton i slutet av september reagerade kraftigt på höjda läkemedelspriser. En serie kritiska inlägg på mikrobloggen Twitter spred sig som en löpeld i världspressen.

Det var nyheten om att ett nystartat läkemedelsbolag mångdubblat priset på medicinen Daraprim från 13,50 dollar till 750 dollar som fick Clinton att gå i taket och föreslå prisregleringar.

Clintons förslag om att läkemedel för kroniskt sjuka ska begränsas till 250 dollar per månad må låta behjärtansvärt men tolkades inte positivt på marknaden. Framförallt drabbades bioteknikaktier som är noterade i USA, men även svenska bolag som Sobi, Orexo och Medivir drogs med i fallet.

Men samtidigt som investerarkollektivet tolkar utspelet som ett allvarligt hot mot branschens lönsamhet verkar fondbolagen mindre bekymrade.

Det är svårt att se hur generella prisregleringar ska kunna bli verklighet i USA där den fria marknaden är så värnad, skriver Healthinvest Partners i en kommentar.

”Hillary Clintons aggressiva ton kring läkemedelspriser skapade dock oro och bidrog till att hälsovårdssektorn generellt hade en dålig avslutning på kvartalet. Majoriteten av sektorn är dock inte beroende av prissättningen på specialläkemedel, och vår bedömning är att investerarna över tid gör en mer nyanserad bedömning”, skriver fondbolaget.

Rhenman & Partners noterar att den egna läkemedelsfonden Rhenman Healthcare Equity L/S gick ned med drygt 12 procent i september. I ett marknadsbrev tonar fondbolaget ned riskerna med Clintons planer på prisreglering.

”Vår syn på denna prisfråga är att det skapar kortsiktig turbulens, på grund av stor massmedial uppmärksamhet, men att det på längre sikt kommer att få begränsade effekter”, skriver Rhenman & Partners.

Rhenman & Partners nämner även att prisdiskussionen enbart rör läkemedel, som står för 11 procent av hälso- och sjukvårdssektorn, och att påverkan därför är relativt begränsad.

Bioteknikfonderna som finns tillgängliga för svenska småsparare har tappat i genomsnitt 11 procent senaste månaden, enligt fondutvärderaren Morningstar. Värst drabbad är Carnegie Biotechnology som rasat med drygt 14 procent.

Tabell: Så går det för bioteknikfonderna

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera