torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Placeringsformen som är krisens vinnare

Publicerad: 29 november 2011, 13:33

Foto: Istockphoto

Finansoron kräver att investerare tar nya grepp. I en färsk rapport pekar SEB ut företagsobligationer som ett allt mer attraktivt alternativ. PA:s fondskribent håller med och ger de bästa tipsen.

Ämnen i artikeln:

FöretagsobligationsfonderSEBSofia UllerstamFöretagsobligationer

JP

Joakim Petersson


Många investerare har ledsnat på aktiemarknaden efter ett förlorat decennium. Föreställningen om statspapper som säkra hamnar har kastats omkull. Då vinner företagsobligationer ny terräng, skriver SEB:s ekonomer i en ny rapport.

Bakgrunden är den finansiella oron som enligt SEB aldrig någonsin varit så envist ihållande som nu. Företagsobligationer i stabila bolag kan vara säkrare placeringar än statsobligationer emitterade av länder med tveksamma statsfinanser.

– Bland annat så tror vi att den europeiska företagsobligationsmarknaden lär utvecklas som den nordamerikanska. När många stater nu är finansiellt urholkade och befinner sig vid ruinens brant ter sig företagsobligationer utgivna av solida bolag som ett säkrare val. En stabil balansräkning med bra försäljning som inte är helt beroende av konjunkturutvecklingen väger tung i dag, säger Hans Peterson, chef för Investment Strategy, SEB Private Banking, enligt ett pressmeddelande.

Privata Affärers fondskribent Sofia Ullerstam tycker också att företagsobligationer är ett spännande alternativ just nu.

– Det går att köpa enskilda obligationer men du behöver hjälp av en mäklare och en enda obligation kostar ofta flera hundra tusen kr. Det enklaste är att investera i en företagsobligationsfond.

Det finns ett 60-tal företagsobligationsfonder på den svenska marknaden. I det senaste numret av Privata Affärer (nr 12) finns en genomgång av alla.

– Fonderna är extremt olika så det är viktigt att du tar reda på inriktningen innan du köper andelar. Vissa håller hög risk, andra låg. De verkar på olika marknader och köper obligationer i olika valutor, säger Sofia Ullerstam.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera