lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Omtalade förvaltaren Cathie Wood startar Avanza-fond

Publicerad: 26 januari 2023, 13:00

Foto: Avanza

Amerikanska fondjätten Ark Invest med den omtalade förvaltaren Cathie Wood i spetsen ingår ett samarbete med Avanza och lanserar en teknikfond på nätmäklarens plattform.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Den nya fonden går under namnet ”Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest”. Enligt Avanza ska fonden investera i 30 till 80 bolag som är ”ledande inom tekniksegmenten” artificiell intelligens, DNA-sekvensering, robitisering, energilagring och blockkedjeteknik.

Investeringsinriktningen uppges vara i linje med Ark Invests flaggskeppsfond ”Ark Innovation”. Målet är att tidigt hitta ”innovativa bolag som förändrar branscher och samhällen i grunden”, skriver Avanza vidare i pressmeddelandet. Fondens årliga avgift uppgår till 0,9 procent.

”Enligt vår analys genomgår den globala ekonomin just nu några av de största teknologiska förändringarna i historien. Vi vill ge fler investerare möjlighet att ta del av den långsiktiga investeringsmöjligheten som uppstår av förändringen”, säger Ark Invests grundare och förvaltare Cathie Wood i en kommentar.

Jesper Bonnivier som är vd för Avanza Fonder uppger att den nya fonden passar den som ”vill följa med på en framtidsresa och lära sig mer om innovationerna som kommer att förändra världen”.

”Sparandet bör dock ha en lång tidshorisont och man ska vara villig att acceptera tider med stora svängningar”, tillägger han i en kommentar.

Avanzas vd Rikard Josefson öser lovord över Cathie Wood.

”Cathie Wood är en unik förvaltare som lyckats få en stor och hängiven beundrarskara genom sin syn på framtiden och fokus på innovation. Hon är en pionjär i branschen och utmanar finansvärlden på flera sätt. Därför är vi extra stolta över samarbetet. Det ger våra kunder en unik möjlighet att investera i framtiden tillsammans med Cathie Wood och Ark Invest”, säger han i en kommentar.

Cathie Woods stjärnglans har dock falnat rejält under de senaste åren. Teknikfonden ”Ark Innovation” blev en stor vinnare under pandemin, men förra årets höga inflation och kraftigt stigande räntor slog hårt mot kurserna i tillväxtbolag med vinsterna längre fram i tiden.

Värdet på fondandelarna har fallit 47 procent det senaste året. Från toppnoteringen på omkring 153 dollar i februari 2021 har den börshandlade fonden rasat drygt 75 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera