måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Oklart öde för Consepio

Publicerad: 28 november 2012, 10:46

Foto: Patrik Lundin/Scanpix

Tidigare under hösten meddelade Ragnhild Wiborg att hon skulle lägga ned sin hedgefond Consepio efter att avkastningen varit allt för svag under en längre tid.

Ämnen i artikeln:

ConsepioHedgefonderRagnhild Wiborg

ME

Magnus Eriksson


Det som händer då är att ansvaret för att förvalta fonden går över till förvaringsinstitutet, vilket i detta fall var SEB. Den 6 november beslutade Finansinspektionen om att så skulle ske och beslutet trädde i kraft den 8 november.

Två veckor senare dök en spännande notis upp på Fondbolagens förenings hemsida, där SEB verkade ha tröttnat på Consepio.

”Förvaringsinstitutet vill nu efterhöra om det finns intresse från något annat fondbolag att ta över förvaltningen…”, kunde man läsa. Intresserade spekulanter skulle höra av sig till Jessica Marshall på SEB.

Jessica Marshall var tyvärr på semester när Privata Affärer hörde av sig men i stället svarade Laurence Westerlund på SEB:s pressavdelning på våra frågor.

Varför vill ni bli av med Consepio?

– Det är reglerat i lagen om investeringsfonder vad vi ska göra i ett sådant här ärende. Vi som förvaringsinstitut ska så fort som möjligt överlåta förvaltningen till ett annat fondbolag. Det är anledningen till att vi hört efter om det finns något intresse att ta över fonden, säger Laurence Westerlund.

Hur intresset har varit kan inte SEB kommentera. Tiden att anmäla intresse för att ta över fonden löper dock ut den 30 november och därefter avser banken så fort som möjligt tala om vad som händer. Om det finns någon intressent som vill ta över förvaltningen eller om det blir en avveckling av fonden.

Hur lång tid en eventuell avveckling kan komma att ta kan SEB inte heller svara på. Det ska enligt lag ske så skyndsamt som möjligt.

– Hur lång tid det tar beror bland annat på hur fondportföljen ser ut. Vi måste agera i andelsägarnas bästa intresse, säger Laurence Westerlund.

Vilken typ av tillgångar som finns i fonden och hur illikvida de kan tänkas vara vill SEB inte heller kommentera. Detta kommer att framgå av det brev som andelsägarna bör få nästa vecka, förutsatt att inget annat fondbolag vill ta över förvaltningen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera