söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Odin satsar offensivt

Publicerad: 29 mars 2012, 10:10

Foto: Istockphoto

Vinsthemtagningar och viss försiktighet anas bland investerare för tillfället. Men inte hos Odin Fonder. Fondförvaltaren flyttar fram positionerna i tron att börsåret 2012 slutar kraftigt uppåt.

Ämnen i artikeln:

Odin

JP

Joakim Petersson


Trots årets starka inledning tror Odin Fonder att Stockholmsbörsen har mer att ge. Fondbolaget positionerar sig nu för fortsatt uppgång. Defensiva aktier – inom telekom, säkerhet och läkemedel – minskas till förmån för cykliska bolag.

Min vy är att börsen ska upp ungefär 20 procent 2012, säger Tomas Ramsälv, senior portföljförvaltare, med ansvar för Odins Sverigefond och fastighetsfond.

Bland förvärven märks verkstadsbolag och banker. Odin Fonder tror också på exponering mot Norden, som enligt fondförvaltaren kommer stå starkt gentemot övriga Europa.

Bakgrunden till den positiva synen är bland annat att man spår att viktiga makrosiffror, som inköpschefsindex och OECD:s ledande index, vänder uppåt under andra halvan av året.

– Det som talar för det scenariot är att stabilitetsfonden är på plats och att det genomförs politiska åtgärder i både Italien och Spanien, som gör att konsumenternas förtroende återvänder, säger Ramsälv.

Och enligt fondförvaltaren är det just omvärldsfaktorer som kommer sätta agendan på börsen i år. Offentliga nedskärningar i skuldrabbade krisländer anses avgörande för utvecklingen. Först vid en politisk lösning av skuldkrisen kan riskpremien för aktieinvesteringar komma ned, anser Odin Fonder.

I synnerhet kring Portugal finns risk för ökad finansiell oro innan det blir bättre, säger Tomas Ramsälv. Han nämner också hårdlandning på kinesiska fastighetsmarknaden som ett potentiellt hot mot börsen.

– Det kan bli stökigt under året, men det ger möjlighet att köpa vissa aktier till vettiga kurser, säger han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera