söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Nytt filter gör det lättare att spara hållbart

Publicerad: 3 april 2019, 11:00

Foto: Pensionsmyndigheten

Nu lanserar Pensionsmyndigheten flera nya funktioner på fondtorget som ska underlätta för premiepensionssparare att göra hållbara fondval. Bland annat införs en märkning för koldioxidrisk och möjlighet att filtrera bort fonder som investerar i verksamheter som spararen inte vill ha sina pengar i.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Läs också:

Här är de mest hållbara premiepensionsfonderna

Så får du högre avkastning med klimatsmart sparande

Om du är intresserad av att spara hållbart och klimatsmart är boken "Guld och gröna skogar - investera klimatsmart och bli rik" ett måste. Beställ den i Privata Affärers bokhandel.

– Det blir nu lättare för alla sparare som vill inkludera hållbarhetsaspekter i sina fondval för premiepensionen. På så sätt fullföljer vi regeringsuppdraget att underlätta för de sparare som vill göra hållbara fondval, säger Erik Fransson som är chef för Pensionsmyndighetens fondtorg.

Den nya hållbarhetsinformationen och de nya verktygen på Pensionsmyndighetens fondtorg baseras på en kombination av fondbolagens inrapporterade information och hållbarhetsvärden baserade på en hållbarhetsanalys av innehaven i respektive fond.

Hållbarhetsanalysen utförs av Sustainalytics, som är ett dotterbolag till Morningstar.

Bland annat kan spararna filtrera bort fonder som investerar i ett eller flera av tolv områden som till exempel tobak, vapen eller fossila bränslen. Dessutom införs en koldioxidindikator för att markera de fonder som uppfyller låg koldioxidrisk.

Varje fond får också ett hållbarhetsvärde där varje fond får ett tal mellan 1 och 100 där 100 anger det bästa hållbarhetsvärdet.

– Min bedömning är att Pensionsmyndighetens fondtorg blir unikt genom våra enkla och överblickbara verktyg. Fler och fler sparare inkluderar hållbarhet som en viktig variabel, förutom risk och avkastning, i sina investeringsbeslut. Man vill veta vilken typ av bolag och vilka branscher man indirekt finansierar via sitt sparande, säger Erik Fransson.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera