torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Monetar tar över Capinordic Banks fondhandel

Publicerad: 19 februari 2010, 12:29

34 000 svenskar har fortfarande låsta premiepensionskonton efter danska Capinordic Banks konkurs. Arbetet pågår nu för fullt med att lösa situationen men det är oklart hur lång tid det kommer att ta.

Ämnen i artikeln:

BankkrisCapinordic

AB

Anna Blomén


Den 11 februari försattes danska Capinordic Bank i konkurs. Det fick effekten att 34 000 svenskar som hade innehav i någon av Capinordics sex Luxemburgbaserade fonder fick sina premiepensionskonton låsta för all handel.

Som vi tidigare rapporterat beror totalstoppet på att premiepensionssystemet inte kan hantera några transaktioner på konton som har andelar i en stoppad fond.

Läs mer här: 34 000 låsta premiepensionskonton

De berörda fonderna förvaltas av Capinordic Asset Management som dock inte påverkas av konkursen. Bolaget är helt separerat från den konkursade banken. Problemet är att det var den konkursade banken som hanterade spararnas köp och försäljning av fondandelar.

Den funktionen ska nu tas över av Monetar Pensionsförvaltning som också ingår i Capinordickoncernen. Men det är något som inte kan göras i en handvändning.

– Det är många olika intressenter inblandade och vi måste se till att allt går rätt till. Jurister i Luxemburg och de jurister som hanterar konkursen diskuterar hur situationen ska lösas på bästa sätt, säger Lars Riis-Kofoed som är vd för Capinordic Asset Management.

Hur lång tid det kommer att ta innan Monetar kan komma igång är dock oklart. Klart är dock att ingen fondhandel kommer att kunna genomföras innan övertagandet.

– Jag törs inte gissa hur lång tid processen kommer att ta. Jag hoppas ha mer information i nästa vecka, säger Lars Riis-Kofoed.

Till dess att problemet är löst kan de som har någon av fonderna på sitt premiepensionskonto inte heller göra några förändringar på sitt premiepensionskonto.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Fakta Capinordic Banks konkurs:

Danska Capinordic Bank A/S försattes i konkurs den 11 februari. Bankens svenska filial har omkring 4000 kunder. Dessa kommer att få tillbaka sina pengar via den danska insättningsgarantin.

De svenska systerföretagen Capinordic Asset Management AB och Monetar Pensionsförvaltning AB påverkas inte av konkursen då de är helt individuella bolag.

Capinordic Asset Management förvaltar sex Luxemburgbaserade fonder. Capinordic Bank A/S svenska filial ansvarade dock för handeln med fonderna. I och med att banken gick i konkurs försvann möjligheten att handla med fonderna.

Planen är att låta Monetar Pensionsförvaltning ta över köp- och säljfunktionen. När detta rent praktiskt kan ske är oklart.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera