fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Massflykt från korta räntefonder

Publicerad: 9 september 2016, 08:29

Foto: istockphoto

Under augusti noterades massiva utflöden från penningmarknadsfonder/korta räntefonder. Pengarna sattes i stället in i aktiefonder och det totala nettosparandet blev i princip noll.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Hela 11,1 miljarder kr strömmade ut ur penningmarknadsfonder/korta räntefonder under augusti. Men pengarna hamnade inte i madrassen. Spararna passade på att köpa aktiefonder på bred front och nettoinsättningarna slutade på 7,7 miljarder kr. Även blandfonder och långa räntefonder hade stora inflöden.

Sammantaget medförde detta att insättningarna i fonder var lika stora som uttagen under augusti månad.

– Även om de totala insättningarna i augusti var ungefär lika stora som de totala uttagen visar nettosparandet för olika fondtyper på hög aktivitet. Spararna fortsatte att placera i aktiefonder, medan de stora uttagen ur penningmarknadsfonder främst beror på de institutionella placerarnas agerande, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.

När det gäller aktiefonder var Sverigefonder återigen den populäraste kategorin följt av Nordamerika. Även branschfonder hamnar högt på köplistan medan spararna dumpade Japan och Globalfonder på bred front.

Tabell 1: Nettosparandet per fondkategori i augusti

Tabell 2: Nettosparandet i aktiefonder per kategori i augusti

Källa: Fondbolagens förening

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera