måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Lista: Dyra Sverigefonder som skuggar index

Publicerad: 29 maj 2013, 08:40

Foto: Istockphoto

De tar betalt som om de vore aktiva, men skiljer sig knappt från index. Flera av de största fondbolagen finns med på listan över de mest passiva Sverigefonderna.

Ämnen i artikeln:

Jonas LindmarkMorningstar

JP

Joakim Petersson


Det är fondutvärderaren Morningstar som listar Sverigefonder som i högst utsträckning kramar index. Sparare i dessa fonder betalar i regel högre avgifter men får mindre aktiv förvaltning för pengarna.

I den minst aktiva, Swedbank Robur Sverigefond, är det bara 16 procent som skiljer sig från index. För det tar man ut en årlig avgift på 1,42 procent. Öhman, Handelsbanken, SEB och Skandia sticker också ut med Sverigefonder, som har höga avgifter men låg aktivitet.

– Om fonden kostar 1,5 procent per år så betyder det att aktiva fjärdedelen i de minst aktiva Sverigefonderna varje år kostar över 4 procent av det kapital som förvaltas aktivt, säger Jonas Lindmark, chef på Morningstar, till Dagens Nyheter.

– En så stor nackdel gör det väldigt osannolikt att den aktiva förvaltningen lönar sig, fortsätter han.

Jämförelsen bygger på nyckeltalet ”active share”, som enkelt förklarat mäter skillnaden mellan innehavet och en indexfond. Skalan sträcker sig från 0, som betyder ingen skillnad mot index, till 1, som betyder att innehavet helt skiljer sig från index.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera