torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Låt inte trenden bli din ovän

Publicerad: 3 juni 2010, 11:16

Räkna med en skakig resa när det grekiska dramat fortsätter att ruska om marknaderna. Då fungerar det inte att satsa på senaste tidens vinnare, skriver Privata Affärers Sofia Ullerstam.

Ämnen i artikeln:

Sofia Ullerstam

AB

Anna Blomén


De flesta är ense om att det är smartast, om än mycket svårt, att köpa billigt och sälja dyrt. Men parallellt är en annan investeringsstil på stark frammarsch.

När man tittar på nätmäklarnas mest sålda fonder ser man det tydligt. Många sparare kastar sig över de fonder som har gett högst avkastning de senaste veckorna, enligt teorin att det som har gått bra ska fortsätta att gå bra. Taktiken som kallas momentum blir allt vanligare både bland sparare och bland många PPM-förvaltare som tar 500 kr om året för att välja den senaste månadens vinnare.

Let the trend be your friend, låt trenden vara din vän, har blivit ett vedertaget uttryck. Men i vissa lägen kan trenden snabbt utvecklas till din värsta ovän. Den svarta veckan i maj gav oss alla en fingervisning om hur snabbt det kan gå.

Det finns alltid en risk att du kommer in för sent, köper när det är som dyrast och hänger med på en hisnande resa utför. De fonder och aktier som gått som bäst är oftast högriskplaceringar som också faller snabbast när vindarna vänder.

Momentum fungerar bäst i en stadigt stigande marknad. När börsen sjunker, ligger still eller studsar upp och ned är det ingen bra taktik.

Just nu finns det all anledning att vara på sin vakt. Du som sparar i Swedbank Robur Momentum kanske till och med borde lägga benen på ryggen. Fonden investerar i de länder och sektorer som har haft den bästa utvecklingen den senaste månaden och räknar kallt med att trenden håller i sig under månaden som kommer. Men synsättet håller inte i längden.

I kategorin med fonder som investerar i globala tillväxtbolag har de bästa stigit med över 30 procent på ett år, medan Swedbank Robur Momentum är den enda fonden som har backat.

Sedan oron tilltog i Europa har raset eskalerat. På en månad har fonden förlorat 8 procent av sitt värde vilket gör den klart sämst i klassen.

Det finns hela fondbolag med momentum som investeringsfilosofi. Till exempel Simplicity som inte letar efter undervärderade aktier, utan bara köper dokumenterade vinnare. Deras fonder tappade luften fullständigt under finanskrisen, då den positiva trenden saknades.

Om den grekiska frossan fortsätter och sprids finns det all anledning att ha en skeptisk hållning till momentumfonder. Satsa i stället på aktiva och analyserande fondförvaltare som försöker köpa billigt när chansen finns.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera