Fonder
Kvartalets vinnare rasade kraftigt 2008
Publicerad: 1 april 2009, 14:44
Swedbank Roburs Rysslandsfond är den bästa fonden i år och har gått upp med 25 procent. I fjol rasade dock fonden hela 73 procent. För Privata affärer berättar Elena Lovén som förvaltar fonden varför den gått så bra i år.
JO
Jonas Ohlin
Varför svänger fonden så mycket, ifjol gick den ned 73 procent och i år gått upp 25 procent?
– Uppgången i år förklaras av att vi gått från låga nivåer och investerar i stora likvida bolag. Vi har behållit de små bolagen i portföljen och sålde inte av när vi var på botten. Fonden är väldiversifierad och investerar i många olika bolag, fler än konkurrenterna, vilket också förklarar uppgången. Fonden ger en rättvis bild av hur marknaden utvecklas, säger Elena Lovén, en av två förvaltare av Swedbank Roburs Rysslandsfond.
Vad är er förvaltningsstrategi?
– Vi investerar i stora exportföretag med inriktning mot guld, olja, gas, kol och konstgödsel. Vi är försiktiga mot stålbolag. Vi har valt ut bolag som gynnas av valutadevalveringen och som inte har stora utlandsskulder och har en stark balansräkning.
Ni har en stor kassa och ett stort inflöde av nytt kapital i fonden. Hur hanterar ni det?
– Det känner jag inte stress över Det är bra med en stor kassa när det svänger väldigt mycket som det har gjort. Vi letar efter och köper lågt värderade bolag som vi tror på och tvingas inte sälja av stora bra bolag om det är stora utflöden ur fonden. Vi kan behålla dem om börsen rasar. Vi kan då köpa billiga små bolag.
Hur ser du på utvecklingen av den ryska ekonomin?
– Det är mer stabilitet nu och bättre utsikter i år än i fjol. Ryssland gynnas av att det inte har någon utlandsskuld. Den gradvisa devalveringen är bra. Genom en sund balansräkning tar sig landet genom krisen. Tillväxten i ekonomin faller med 4,5 procent, men det är i linje med vad G7-länderna gör. Det är ingen gräslig utveckling jag ser utan jag är optimistisk.
Hur hanterar ni valutarisken i er förvaltning?
– Det är inte skillnaden mellan svenska kronor och rubeln som är viktig för fonden utan kronan i förhållande till dollarn. Fonden har en stor kassa i dollar och euro vilket ger en positiv valuteffekt om dollarn försvagas som den gjort i år eftersom de ryska aktierna är noterade i dollar. Om dollarn försvagas är det bra för svenska investerare i tillväxtmarknader.
Vad är ert mål för fonden?
– Målet är att gå bättre än marknaden och långsiktigt ge en bra avkastning.
RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER
Fondfakta:
Swedbank Robur Ryssland är en aktiefond som placerar i företag inom olika branscher i Ryssland. Oportföljen är koncentrerad till stora likvida bolag. De största innehaven i fonden är Lukoil, Gazprom och Rosneft som tillsammans står för 22 procent av portföljen. Av portföljen är 36 procent investerade i olja och gas samt 20 procent i råvaror. Morningstar ger fonden betyget två på en femgradig skala.
Fonden hade en avkastning under 2008 på minus 73 procent. 2007 gick fonden upp med 26 procent och 2006 upp med 48 procent. Under 2005 gick fonden upp med 96 procent.