tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Kolla fondens hållbarhet

Publicerad: 12 juni 2013, 07:20

Foto: Istockphoto

Premiepensionssparare som vill placera hållbart får nu lättare att välja bland fonderna. Organisationen Swesif, som arbetar för hållbara placeringar, har tagit fram fondfaktablad som nu lanseras på Pensionsmyndighetens fondtorg.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Redan i dag markeras fonder som tar hänsyn till hållbarhetskriterier med en grön M/E-symbol på Pensionsmyndighetens fondtorg. Men nu utökas informationen i form av ett fondfaktablad om hållbarhet.

– För att underlätta för spararna att utvärdera de olika fonderna lanserar i dag Pensionsmyndigheten tillsammans med Swesif, en organisation som arbetar för hållbara placeringar, ett utökat fondfaktablad med hållbarhetsinformation under namnet Hållbarhetsprofilen, säger Yassin Elgadmioui, fondspecialist.

I faktabladen har fondbolaget fått en gemensam standard att redogöra för hur de:

Väljer in – vilka typ av företag fonden investerar i
Väljer bort – vilken typ av företag fonden inte investerar i
Påverkar – hur fonden påverkar företag
Uppföljning – hur fonden säkerställer att kriterierna följs

– Hållbarhetsprofilen riktar sig till fondsparare och den intresserade allmänheten och ska göra det möjligt att på ett överskådligt och enkelt sätt få information om hur fonder tillämpar hållbarhetskriterier i sin förvaltning. Profilen underlättar också för sparare att jämföra fonder med hållbarhetskriterier med varandra, säger Yassin Elgadmioui.

Redan från starten har majoriteten av de bolag som har fonder med miljöetisk märkning angivit hur de bedriver sitt hållbarhetsarbete. Övriga fondbolag med M/E-symbol kommer att färdigställa informationen under sommaren.

Från och med den sista augusti kommer samtliga fonder med M/E- märkning att ha en ifylld hållbarhetsprofil vilket också blir ett krav för fonder framöver som uppger att de tar hållbarhetshänsyn i sina investeringar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera