fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Jim Rogers om investeringsåret 2017

Publicerad: 4 januari 2017, 10:32

Foto: Vincent Yu/AP

Brexit blir av och globalisering stöter på motstånd överallt. Om Trump håller vad han lovar, att sänka skatter, investera i infrastruktur och ta hem amerikansk produktion är fantastiskt bra för USA:s ekonomi. Men att utlösa handelskrig mot Kina och Mexiko vore en katastrof för hela världen.


CF

Christer Fälldin


Det anser en av världens främste investerare som blivit intervjuad av Skagen Fonder inför det nya året.

Jim Rogers, 75, blev känd redan på 70-talet då han grundade hedgefonden Quantum Fund tillsammans med finansmannen George Soros.

Den amerikanske investeraren – och äventyraren – är omtalad för att han ser investeringstillfällen överallt, vilket bland annat lett till två jordenrunt-resor, en på motorcykel och en i bil. Resultatet, förutom mängder av investeringar i allt från råvaror till fabriker, blev bland annat boken Investment Biker.

Jim Rogers berättar för Skagen Fonder att han förutsåg fjolårets två mest överraskande politiska händelser, brexit-segern och Trumps triumf. Och han är säker på att Storbritannien lämnar unionen, och att globaliseringen i kölvattnet på brexit får sig en ordentlig törn.

– En av de främsta lärdomarna av historien är att människor inte lär sig av den. Många som inte har lärt av historien tror att de är smartare och kan vinna över den. Handelskrig och valutakrig leder alltid till konkurser och ofta till riktiga krig. Om Donald Trump och andra menar vad de säger är vi dömda allihop, säger Jim Rogers.

Han har även synpunkter på den expansiva penningpolitiken och att centralbankerna trycker mera sedlar.

– Den 35 år långa ”bull-market” för obligationer vi haft är nära en komplicerad topp. För stunden är dock alla negativa till obligationer, så det kommer säkert att par rallyn till.

Jim Rogers är ganska positiv till amerikanska aktier, trots att de blivit dyra.

– Men de kan fortsätta gå upp om Donald Trump gör bra saker han sagt tidigt men senarelägger de dåliga förslagen. Både den amerikanska aktiemarknaden och dollarn kan bli övervärderade, och till och med utvecklas till bubblor beroende på vad han gör först.

Annars är han även positiv till ryska aktier och har nyligen köpt ytterligare ryska tillgångar.

– Bland dessa tillgångar finns ryska statsobligationer utställda i rubel, säger han och tillägger att som investerare ser han mest värde i Ryssland och jordbrukssektorn – och minsta värdet ser han i de amerikanska techbolagen.

Oljepriserna tror han långsiktigt kommer att stiga:

– Oljan är nära en komplicerad botten. Vi kommer i backspegeln se att energipriserna nådde en botten 2015, 2016 och 2017.

Till sist tror han långsiktigt på Kina, trots många olika problem som måste lösas.

– Kom ihåg att när USA reste sig till att bli 1900-talets viktigaste land var det många problem på vägen med depressioner och inbördeskrig. Det är samma sak för Kina. Landet har nu blivit en stor handelspartner till många länder och när de får problem, får Kina problem också.

Men Kina kommer att klara sig bra ”även om västvärlden sjunker i havet”, anser han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera