torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Hundratals miljarder i fondkategorin experterna varnar för

Publicerad: 10 mars 2017, 10:11

Foto: istockphoto

Trots bleka framtidsutsikter har spararna fortfarande hundratals miljarder undanstoppade i långa obligationsfonder. Som ränteläget ser ut i dag så lär det dock bli en usel affär för och experter varnar för fondtypen.


CF

Christer Fälldin


Fondbolagens förenings månadsstatistik för februari visar att svenskarna har hela 249 miljarder kr placerade i långa obligationsfonder (exklusive företagsobligationsfonder). Under februari syntes dessutom ett nettosparande i kategorin på nästan 1 miljard kr.

Men sparandet i långa obligationsfonder riskerar att bli en besvikelse. I takt med att räntorna stiger faller nämligen värdet på långa obligationsfonder. Hittills i år är nedgången på långa svenska obligationsfonder 0,26 procent och de senaste sex månaderna har snittfonden fallit strax över 1,0 procent.

Att utsikterna för långa obligationsfonder är bleka har till och med fått fondbolag att lägga ner denna typ av fonder. I december beslutade Carnegie Asset Management att lägga ner sin obligationsfond, eftersom ”det var bäst för spararna” – framtidsutsikterna var, och är, dystra.

”Flera borde göra detsamma. Det är rätt medicin till svenska sparare, när spararna själva inte förstår att sälja”, skrev Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, i sin blogg samma dag som nyheten publicerades.

Men svenska sparare har alltså fortfarande hundratals miljarder i fondtypen och Claes Hemberg är förvånad över att inte fler flyttat från obligationsfonderna.

– Spararna i obligationsfonder har som mest tappat 3 procent det senaste halvåret, men ännu inte upptäckt det. Det har däremot de institutionella placerarna gjort. Övriga svenska sparare i obligationsfonder har en resa att göra, säger han.

Tabell: Utvecklingen i Morningstars kategori ”Ränte SEK obligationer långa”. Sorterat efter sämst utveckling det senaste halvåret.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Källa: Morningstar 10/3

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera