tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Hemberg vill se prutning på fonder

Publicerad: 13 december 2016, 13:11

Foto: Erik Mårtensson /TT

De som mest behöver det missar att spara utan att ösa pengar över finansbranschen. Prutande på fondavgifter skulle kunna ändra på det, menar Avanzas sparekonom Claes Hemberg.


Nyhetsbyrån Direkt


Rika män sparar i fonder med låg avgift, ofta global- eller Sverigefonder som mer eller mindre följer index, medan kvinnor med låg inkomst väljer fonder som bankernas säljare rekommenderar såsom dyrare så kallade generationsfonder.

Den konstaterar banken Avanza som gett Sifo i uppdrag att ta reda på hur vanligt det är att välja fonder med en avgift på max 0,4 procent.

”Orsaken är att rika inte blir lurade av bankers säljprat”, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Det finns krav på att redovisa avgifter, avkastning och så kallad aktiv andel, men var och en måste själv ta reda på att det finns alternativ med låg avgift som kan vara avgörande för att sparandet växer.

”Många banker ger aldrig köpråd om lågprisfonder. Det är emot deras interna regler. Det är inte seriöst, när forskningen visar att lågpris är bäst för de flesta spararna”, säger Claes Hemberg.

Krav på berätta om fonder med låga avgifter kan ändra på det. En annan möjlighet vore om var och en prutade på fondavgifterna.

Professionella upphandlare har prutat fram väsentligt lägre avgifter för grupper av sparare. Det är vanligt att enskilda hushåll prutar sig till bättre boränta. Bankerna måste redovisa den genomsnittliga boränta kunderna förhandlat sig till. Vad skulle hända om regeringen inför motsvarande krav för genomsnittliga fondavgifter?

”Då skulle de bli pruta av, även vad gäller fonder”, säger Claes Hemberg.

Men branschen kommer knappast att driva på.

”Jag tror inte att det kommer att ske frivilligt”, säger Kicki Westerståhl, chef för Konsumenternas Bank- och finansbyrå som ger råd och förmedlar synpunkter till sina huvudmän: Finansinspektionen, Konsumentverket, Svenska Bankföreningen, Svenska Fondhandlareföreningen och Fondbolagens förening.

Lågprisfonder utgör omkring en tiondel av den samlade förmögenheten i fonder. En av fem svenskar sparar så och har typiskt merparten, men inte hela, sitt fondsparande där. Fonderna passar bäst för passiva och vanliga sparare – som dock är ointresserade av fördelarna. Istället är det mer aktiva och pålästa sparare som drar nytta av låga avgifter. Män intresserar sig mer än kvinnor för att hitta och byta till fonder med låga avgifter. Kvinnor prutar också betydligt mindre än män och ser inte över sina fondval lika ofta, enligt Avanza.

Sifo hade 1.253 svarande i undersökningen som pågick den 1 till 3 november i samverkan med undersökningsföretaget Inizio på uppdrag av Avanza.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera