torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Här är bästa fonderna för barnen

Publicerad: 17 maj 2010, 09:03

När du sparar till barnen är det bättre att balansera än att spekulera. Privata Affärers fondreporter Sofia Ullerstam hjälper dig på traven.

Ämnen i artikeln:

Sofia UllerstamBarnsparande

AB

Anna Blomén


Fonder är det perfekta alternativet när du ska placera barnbidrag och födelsedagspengar. Men nappa inte genast på bankmannens förslag, utan lägg lite tid och tanke på valet av fonder.

Syftet med barnens sparande är att det ska växa – och det är du som ska se till att målet nås. Stora tapp är ödesdigra och svåra att ta igen. För att du inte ska satsa för hårt och spekulera med barnens pengar bör du alltså välja bort de mest riskabla fonderna.

Strunta i de fonder som toppar vinnarlistorna. Samma fonder brukar ligga i botten när vindarna vänder. Undvik specialiserade branscher och fonder som placerar i enskilda länder, om du inte är en aktiv sparare med specialkunskaper.

Satsa i stället på breda, lite tråkiga fonder som uppför sig lugnare. Privata Affärer har tagit fram tre förslag på barnportföljer som skiljer sig ganska kraftigt åt. Vilken taktik du väljer beror på hur många år du räknar med att spara till barnet och framför allt på vilken typ av sparare du själv är.

Rannsaka dig själv. Hur aktiv kommer du att vara? Vill du göra ändringar eller kommer sparandet att vara passivt?

Tillväxtportföljen

– väljer du om du sparar i många år och håller portföljen under viss bevakning. Det är inte meningen att du ska göra ständiga uppdateringar, men det är bra om du ser över innehaven en gång om året eller när du märker att aktiemarknaderna svajar betänkligt.

Ta gärna hem lite vinster när du är nöjd och öka inbetalningarna när börsen har fallit. Om du har barnsparandet i en kapitalförsäkring är det enkelt att ändra utan skatteeffekter.

I portföljen ligger Privata Affärers favorit Skagen Kon-Tiki som investerar i undervärderade bolag i tillväxtmarknader. Fonden har gett en årlig snittavkastning på 22 procent sedan starten för åtta år sedan.

Fidelity Funds EMEA koncentrerar sig på nya tillväxtmarknader som Östeuropa, Mellanöstern och Afrika. Områden som har framtiden för sig, men som innefattar hög risk.

Nordea Småbolagsfond Norden är känd som en av de bästa Nordenfonderna. Största delen av investeringarna ligger i Sverige.

Didner & Gerge Aktiefond Sverige fick Privata Affärers pris för Årets Sverigefond 2009. Fonden som föredrar tillväxtbolag har hög risk, men hör till de bästa både på lång och kort sikt.

Finländska globalfonden FIM Mondo placerar över hela världen, men föredrar tillväxtmarknader.

Den försiktiga barnportföljen

– är bra för dig som vill ta det lite lugnare. Här kan du månadsspara och göra extrainbetalningar till barn och barnbarn år efter år, utan att bekymra dig nämnvärt.

Fonderna har lite lägre risk och ett jämnare uppträdande.

Franklin Mutual Global Discovery är en global aktiefond med fokus på riskhantering. I börsnedgång brukar fonden inte tappa lika mycket som sina konkurrenter. Spiltan Aktiefond Stabil är en bred och stadig Sverigefond som tycker om investmentbolag som Lundbergs och Investor.

First State Global Emerging Markets Leaders är en tillväxtmarknadsfond med hög riskjusterad avkastning. Carnegie Worldwide investerar globalt med tyngdpunkt i USA och Västeuropa.

Enter Maximal kan man se som en extra säkerhetsventil. Beroende på marknadsläget växlar den mellan att antingen vara en svensk aktiefond eller en kort, svensk räntefond.

Barnens lågprisportfölj

– innehåller indexfonder som följer den allmänna utvecklingen. De har låg eller ingen förvaltningsavgift, vilket är bra för sparande på lång sikt.

Å andra sidan har de ingen aktiv förvaltare som försöker hitta de bästa aktierna. Innehaven utgörs helt enkelt av de största bolagen.

Danske Invest Global Index följer 100 bolag enligt MSCI World Free, vilket framför allt innebär investeringar i USA, Västeuropa och Japan.

Swedbank Robur Indexfond Asien följer utvecklingen i Asiens 50 största bolag medan Avanza Zero skuggar de 30 största och mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

PA tipsar: Så här kan du spara till ditt barn

• Spara i barnets namn. Då får det tillgång till hela sparbeloppet på sin 18-årsdag.
• Spara i ditt namn och ge bort pengarna när du själv vill. Om du sparar i eget namn är det bra att skriva ett testamente där det framgår att pengarna ska tillfalla barnet.
• Teckna en kapitalförsäkring där du bestämmer när pengarna ska betalas ut. Du kan även i ett förmånstagarförordnande skriva in att sparpengarna ska vara barnets enskilda egendom.
• Ange särskild förvaltning. Bestäm i ett gåvobrev när barnet ska få gåvan och att den under tiden ska förvaltas av en särskild person. Du kan också ange att pengarna ska vara enskild egendom.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera