söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Gruvjättar faller med sänkt järnmalmspris

Publicerad: 24 juli 2019, 09:44

Foto: Per Larsson/TT

De globala gruvjättarna backade rejält i onsdagsförmiddagens handel och "Basic Resources" utgjorde den svagaste komponenten i det breda europeiska aktieindexet Stoxx 600. Detta trots att basmetaller som koppar, zink och nickel handlades på plus för dagen.

Ämnen i artikeln:

BolidenLundin Mining

Nyhetsbyrån Direkt


Bakom nedgången ligger en tilltagande övertygelse om att järnmalmspriserna nu har toppat ut och är på väg nedåt, menar analytiker.

”Vi fokuserar på att järnmalmspriserna är nära en vändpunkt, med minskade uttag från kinesiska lager och ökande utbud”, skriver Credit Suisse i en analys, i vilken Rio Tinto får sänkt rekommendation till underperform från tidigare neutral.

Järnmalmspriserna har stigit närmare 60 procent under 2019, till de högsta nivåerna på fem år. Bakom uppgången ligger bland annat att brasilianska Vale tvingats skära ned produktionen kraftigt till följd av dammolyckor.

Nu har Vale dock åter fått tillstånd att skruva upp produktionen och järnmalmspriset har på nytt vänt söderut. Bara under onsdagen föll järnmalmsterminerna i Singapore närmare 4 procent efter att som högst ha nått drygt 120 dollar per ton.

”När vi kommer in i det fjärde kvartalet tror vi att priserna kan gå under 100 dollar, ned mot 80 dollar”, säger UBS råvaruchef i Singapore till Bloomberg News.

Även Citi har tidigare skrivit ned sina prognoser för järnmalm och tror att priset kan nå 75 dollar under det fjärde kvartalet.

Vid 11.15-tiden var Stoxx 600-indexets råvarukomponent ned 1,9 procent. På Londonbörsen föll Rio Tinto 4 procent, BHP 3,5 procent och Anglo American 3,3 procent.

De Stockholmsnoterade gruvbolagen Boliden och Lundin Mining – som inte producerar järnmalm – klarade sig väsentligt bättre och utvecklades i nivå med börsen i övrigt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera