lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Frida Bratt: Guldet lockar Nordnets sparare

Publicerad: 8 februari 2019, 14:00

Guldet står högt i kurs i volatila marknader, särskilt när det är fullt av oroshärdar runt knuten. Bland Nordnets kunder har innehav av guldcertifikat ökat med 95 procent på ett enda år – och hela 7 procent den senaste månaden.


CF

Christer Fälldin


Antalet affärer med guldcertifikat har också ökat, med hela 102 procent på ett år – och med inte mindre än 54 procent på en månad.

Det är Nordnets nya sparekonom Frida Bratt som presenterar guldstatistiken baserad på nätmäklarens egna kunder.

– Vi ser också en trend på global nivå inom råvaror, där sparare väljer just börshandlade fonder, så kallade ETF:er, med guld som underliggande tillgång. Sedan årsskiftet har cirka två miljarder dollar, motsvarande 18 miljarder kr, strömmat in i börshandlade fonder som placerar i guld, säger hon.

Från utflöde till inflöde

Det är en markant skillnad jämfört med försommaren ifjol då i stället utflödet från guld-ETF:er var mycket stort, 1,9 miljarder dollar.

Börsen har ju startat oväntat starkt med tanke på nedgången under slutet av fjolåret, i skrivande stund är börsen upp drygt 8 procent sedan årsskiftet. Därför är det överraskande att intresset för ”säkra hamnar” är så pass stort. Räknat i kronor har omsättningen i guldcertifikaten ökat med 197 procent på ett år, och med 78 procent på en månad.

Trots detta är antalet faktiska kunder som flytt till guldcertifikaten är rätt små, några tusen kunder, men den procentuella ökningen är anmärkningsvärd, anser Frida Bratt.

Efterfrågan på fysiskt guld

En ytterligare förklaring till spararnas guldintresse kan vara att de ser guldet som ett bra inslag i portföljen om marknadsräntorna och inflationen stiger. Skiftet till ett högre ränteläge har varit ett tema under hösten, även om den amerikanska centralbanken Fed nu mjuknat något.

Värt att notera i den senaste stora intressevågen för guld är att efterfrågan på exponering mot fysiskt guld är stor, vilket enligt Frida Bratt visar att det finns mycket stor oro för utvecklingen på börserna.

Flera olika tillvägagångssätt

Det finns flera olika sätt att göra en guldinvestering på. Det går att investera i guldbolag, guldfonder, certikat eller börshandlade fonder.

Guldbolag på Stockholmsbörsen är exempelvis Lundin Gold, Endomines, Semafo och Nordic Mines. Utländska stora guldbolag är Goldcorp Inc och Barrick Gold.

Det finns vanliga aktiefonder som investerar globalt i guldbolagen, vilket sprider riskerna. De här fonderna är ofta dyra. Och fortfarande kvarstår bolagsriskerna och en allmän börsrisk.

Det enkla sättet är att investera i guldcertifikat. Certifikaten går att ha i ett ISK, men det är då viktigt att se upp med courtage- och administrationsavgifter, som kan bli höga.

Det finns också börshandlade fonder som investerar i fysiskt guld. Då äger du guldet på riktigt. Frida Bratt tipsar om ETFS Physical Gold, en tysk börhandlad fond som investerar i fysiskt guld.

På fredagseftermiddagen rörde sig guldpriset i ett spann mellan 1311 och 1314 dollar per uns.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera