tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Fortsatt kräftgång i Kina

Publicerad: 9 juli 2013, 13:21

Foto: Eugene Hoshiko/Scanpix

Kinesiska aktier har åkt på nya smällar i veckan. Nervositeten ökar kring inbromsningen i världens näst största ekonomi.

Ämnen i artikeln:

Kinafonder

JP

Joakim Petersson


Handelsveckan inleddes med ett nytt tapp på 2,44 procent för Shanghai Composite Index i Kina. Oron över tillväxten återspeglas i indexet, som med en nedgång på drygt 13 procent tillhör de sämsta hittills i år.

Som tur är för fondsparare har börsen i Shenzhen klarat sig bättre och är svagt uppåt sedan årsskiftet. Därmed har fallet lindats för Kinafonderna, som i snitt har tappat 5,6 procent under samma period.

– När det gäller Shanghai Composite väger detaljhandel tungt så indexet är i hög grad driven av sentiment snarare än vinsttillväxt som professionella investerare tittar på, säger Chris Weston, chefsstrateg på tradingfirman IG, till finanssajten CNBC, och fortsätter:

– Därför är Shanghai Composite en bra mätare för sentimentet i Kina. Och vad vi ser just nu i Kina är stora hot mot tillväxten. Om det kommer att resultera i en hårdlandning eller mer kontrollerbar inbromsning återstår att se.

Den senaste tiden har en rad analyshus skruvat ned sina BNP-prognoser för Kina i ljuset av svag ekonomisk statistik. Kraftigt stigande interbankräntor, räntorna som bankerna ställer till varandra för utlåning, har rest ytterligare frågetecken om tillväxtsutsikterna.

På fredagen meddelade kinesiska staten att den kommer att minska krediterna till industrier som lider av överkapacitet, rapporterar CNBC, vilket eldade på säljvågen under måndagens handel. Syftet uppges vara att göra ekonomin mindre beroende av investeringar som drivs på av låga räntor.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera