söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Fondspararna sökte trygghet i sommarhettan

Publicerad: 30 juli 2018, 06:47

Foto: istock

Fondspararna sänkte risken under juli då både blandfonder och korträntefonder klättrat upp på köplistan. Det visar färsk statistik från Avanza.

Ämnen i artikeln:

BlandfonderJohanna KullFondsparande

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Värmerrekord och semester får fondspararna att dra ned på antalet fondaffär, men inte på summorna de sparar. Köpen i juli är de största sedan börsårets rivstart i januari. Det är dock relativt försiktiga köp, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Var tredje krona gick till blandfonder som toppar listan över de mest köpta fondkategorierna.

– Med ett svängigt börsår bakom oss och en pågående handelskonflikt är det inte så konstigt att många sparare vänder sig till stabilare blandfonder. Här är det viktigt att vara prismedveten. Många blandfonder har en alldeles för hög avgift i förhållande till vilken avkastning de kan ge. En bra tumregel är att billiga fonder har max 0,4 procent i avgift, säger Johanna Kull.

Men det var inte bara blandfonder som lockade. Även korträntefonder finns med på köplistan. Dessutom fortsätter spararna att köpa Global- och Nordamerikafonder.

– Globalfonderna har i princip blivit vår tids allemansfonder och återfinns i de flesta sparares fondportfölj. Det tycker jag är klokt, det är den bredaste fondtypen och passar bra som bas i sparandet, säger Johanna Kull.

På säljsidan hittar vi i stället Asien- och tillväxtmarknadsfonder.

– Tillväxtmarknadsfonderna, i synnerhet Kinafonderna, har påverkats negativt av den pågående handelskonflikten med USA. Även den starka dollarn agerar sänke. Dels har många länder lånat pengar i dollar och dels lockar en starkare dollar investerare att flytta pengar från tillväxtmarknaderna till USA. Som sparare kan det däremot vara klokt att fortsätta med sitt vanliga måndsparande i fonderna. Att parera sitt sparande utifrån topplistor över vilka fondtyper som gått bäst eller sämst senaste månaderna är oftast inget vinnande drag, menar Johanna Kull.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera