torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Fondspararna köpte tillväxtmarknader och globalfonder i juni

Publicerad: 1 juli 2022, 11:10

Foto: istockphoto

Under den blodröda börsmånaden juni köpte privatspararna hos Nordnet tillväxtmarknadsfonder. Hos Avanza har de breda globalfonderna rosat marknaden mest.


CF

Christer Fälldin


De som har is i magen och fortsätter månadsspara gör det gärna i tillväxtmarknadsfonder, där Kina varit ett draglok, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Oron för recession fick börsen på uselt humör i juni. Många fondsparare har ändå valt att sitta still i båten under turbulensen i juni, och de som valde att köpa satsade i hög utsträckning på tillväxtmarknadsfonder.

– Breda tillväxtmarknadsfonder har stått emot börsraset relativt bra. De kinesiska börserna, som ju hade ett uselt fjolår, har studsat upp rejält den senaste månaden efter signaler om minskad smittspridning, låg inflation och en tidigare regleringsiver som möjligen nu har lugnat ned sig, säger Frida Bratt.

”Fokuserar på allokering”

Hos nätmäklaren Avanza har privatspararna fokuserat på sin allokering, enligt Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

– Det är tydligt att man söker ökad riskspridning via globala indexfonder i den annars så Sverige-tunga fondportföljen. Globalfonder ger en stor viktning mot den amerikanska börsen som tenderar att svänga mindre än den svenska. Dessutom, som grädde på moset, har dollarn stärkts över 5 procent mot kronan under juni. Det har agerat krockkudde för fondspararna, säger han.

De under förra månaden framgångsrika energifonderna har i viss utsträckning övergivits av privatspararna hos nätmäklaren.

”Investmentbolagsfond mest nettoköpt”

– Nu ser vi att oljepriset sjunkit närmare 20 procent sedan årshögsta, varav en bit över 8 procent enbart under juni. Faktum är att globala råvaror över hela brädet fallit från höga nivåer den senaste tiden. Det bör rimligen ses som positivt för global ekonomi, säger Nicklas Andersson.

Den mest nettoköpta fonden under månaden hos Nordnet är en investmentbolagsfond, Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

– Investmentbolagens premier har kommit ned rejält i och med kursfallen, och rabatterna har i flera fall utökats. Det tar fondspararna fasta på, säger Frida Bratt.

De mest sålda fonderna hos Avanza-spararna var räntefonder, teknikfonder och läkemedelsfonder.

Företagsobligationsfonder i säljtoppen

I säljtoppen hos Nordnet återfinns företagsobligationsfonder, som lidit av att riskaptiten avtagit.

– Är man pessimist ser man möjligen en oro för ökade konkurser som en följd av sämre konjunktur, och därmed ökade förluster på kreditmarknaden, säger Frida Bratt.

Tabeller: De två tabellerna nedan visar de mest handlade fonderna hos Nordnet i juni, respektive de mest köpta och sålda fondtyperna hos Avanza i juni:

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera