torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Fonderna som klarar börsturbulensen

Publicerad: 27 januari 2010, 07:10

Vilka fonder är bra när det är turbulent på börsen? Är det dags att gå ur Kinafonder? Vilka hedgefonder lämpar sig för småsparare? Frågorna var många när Privata Affärers fondskribent Sofia Ullerstam chattade med läsarna.

Ämnen i artikeln:

Sofia Ullerstam

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Småsparare: Hej! Årets Hedgefond blev Excalibur, som har en minsta insättning på 100000kr! Finns det bra hedgefonder för oss småsparare?
Sofia
: I de två andra hedgefonderna som vi nominerade i klassen Årets Hedgefond räcker det med 100 kr. Det handlar om Catella Hedgefond och Skandia Global Hedge. Ett annat bra alternativ är Brummer Multi- Strategy, där det krävs det minst 20 000 kr om man går via Nordnet. Har man en depå hos Brummer Life ligger gränsen på 10 000 kr, eller 1000 kr i månaden.

Pia A: HEj Sofia, Jag handlar lite i aktier, men tänkte lägga lite pengar i en fond. Jag förstår att Skagenfonderna gått väldigt bra, är det lite ‘sent’ att gå med i en sån fond eftersom den redan ökat så mkt…?

Sofia: Det är bra att komplettera svenska aktier med fondsparande utomlands. Hur mycket en fond har ökat historiskt spelar egentligen inte så stor roll. Det som betyder något är hur det går i framtiden. Om du tror på aktiemarknaderna generellt så är Skagens fonder bra, långsiktiga alternativ.

Maria: Kan man räkna med att toppfonderna kommer att fortsätta öka och satsa på dem eller är det läge att investera i andra fonder nu?

Sofia: Investera i fonder du tror på på lång sikt, plocka inte bara ut de senaste toppfonderna. Det är extremt svårt med tajming.

B.Löfqvist: Vad har hänt i Brasilien? Skagen fonder Göobal eller Kontiki? Vilken bör man välja? Sedan finns det ju Skagen Vekkst med lägre avgift än Kontiki. Ha de bra.

Sofia: Brasiliens börs har fallit tungt den senaste veckan och ligger nu ungefär tre procent back jämfört med årsskiftet. Oron på världens marknader är större och de viktiga råvarupriserna har backat. Om du ska välja Skagen Global eller Kon-Tiki beror på vilken risk du vill ta. Global har lägre risk, men investerar också i tillväxtmarknader (cirka 30% av innehavet). Skagen Vekst är ett mycket bra alternativ som de flesta svenskar inte har upptäckt. Fonden har hälften av sina investeringar globalt och hälften i Norge. På 15 års sikt är Skagen Vekst den tredje bästa fonden som gått att köpa i Sverige. Den har gått upp med över 1 000 procent!

Henrik van den: Vad gör jag för att säkra mina PPM pengar,om mina fonder(Brazil,Ryssland,Latin.)börjar visa tecken på sjunkande kurser under våren.Räntefonder eller obligationsfonder ?

Sofia: Korta räntefonder (kallas också likviditetsfonder eller penningmarknadsfonder). Bra alternativ är AMF eller Spiltan. Vanliga obligationsfonder ska du passa dig för när centralbankerna börjar höja räntan. Då backar nämligen obligationsfonderna.

Lennart: Går i pension om 2 år, har idag diverse fonder, allemans-, småbolag norden och europa, pacific, momentum och östeuropafonden. När är det dags att byta till nåt säkrare och vad?

Sofia: Ja, det börjar bli hög tid att ta det lugnarer. Korta räntefonder bevarar kapitalet. Vill du fortfarande ta lite risk kan du lägga en del i en bra globalfond, till exempel Skagen Global som vi gav utmärkelsen Årets Globalfond i går kväll. Det var fjärde gången på sex år som Skagen Global vann den klassen.

Dan: Innom vilka kategorier finner man vinnarfonderna 2010!!!!!!! Och varför? Tacksam för din åsikt.

Sofia: Jadu… Om jag kunde se in i framtiden vore jag miljardär! Rent generellt kan jag säga att de fondkategorier som går bäst ett år ofta går sämst nästa år, och tvärt om. Ifall oron fortsätter på marknaderna kanske de korta räntefonderna blir det bästa valet. På sikt tror jag fortfarande på tillväxtmarknader, men just nu är läget lite darrigt.

Oskar: vilken fond av asien, latinamerika, ryssland, afrika tro du kommer gå bäst 2010 och varför?

Sofia: Det är extremt svårt att svara på och handlar mycket om hur riskaptiten ser ut i världen. Ryssland och Latinamerika är beroende av råvarupriser. Afrika är en spännande, kommande marknad som inte stigit så mycket ännu. Dessutom kommer säkert fotbolls-VM i Sydafrika att rikta blickarna mot Afrika. Spara gärna i en aktivt förvaltad tillväxtmarknadsfond som Skagen Kon-Tiki eller Danske Invest Global Emerging Markets så har du en förvaltare som letar bra bolag på alla marknaderna.

Martin: vad tro du om fonder som inriktar sig på länder som Ukraina, turkiet och baltikum?

Sofia: De är spännande marknader som antagligen har framtiden för sig, bara man är medveten om att risken är väldigt hög. I förra veckan träffade jag förvaltarna för Evli New Republics vars största marknader är Kazakstan och Ukraina. Söker man högrisk och har tröttnat på Ryssland kan det vara ett alternativ. FIM Ukraine och East Capital Bering Central Asia är andra varianter.

Oliver B-R: Hej! Vad tycker du att jag som student ska satsa på fondmarknaden? Med minst 1000 kr i månaden, hur ska jag sprida investeringarna? Tacksam för svar. Mvh.

Sofia: Det där är en väldigt individuell fråga och jag kan inte ge några konkreta placeringstips. Men jag antar att du som student är ganska ung? Då sparar du på lång sikt och kan ta lite högre risker. Välj flera fonder, till exempel en Sverigefond, en globalfond och en tillväxtmarknadsfond. Du kan titta närmare på de fonder som vi nominerat till Årets Fond. I varje nummer av Privata Affärer presenterar vi också tre fondportföljer som man kan följa helt gratis. I ditt fall ska du titta på ”den långa portföljen”.

Julian Thomas: Varför tillhandahåller fondkommssionärerna bara svenska börshandlade fonder? På den svenska marknaden vill man ju köpa aktier direkt medan utlandsmarknaderna bäst lämpar sig för fonder.

Sofia: Man kan faktiskt köpa utländska ETF:er genom fondtorgen. Däremot är de ganska dåliga på att berätta om möjligheten. Etrade ligger i framkant och erbjuder handel på åtta börser, Nordnet har också ett bra utbud. Även Avanza har börshandlade fonder, men saknar elektronisk uppkoppling med tyska börsen. Sakta börjar också utbudet av börshandlade fonder på Stockholmbörsen bli större. Nu finns t ex en fond som följer Nasdaq. Men det går långsamt och det känns som om de svenska fondbolagen är mer intresserade av hävstänger än av att introducera ETF:er som helt enkelt följer olika marknader.

Arne: Kinesiska fonder har i flera år varit ett bra köp. Men nu verkar det som att det är sämre tider på gång. Tycker du det är dags att gå ur?

Sofia: På lång sikt tror jag på Kina. Däremot är det svajigt just nu med kreditåtstramningar och funderingar över hur den kinesiska valutan ska värderas. Jag kan inte bedöma om det är dags att gå ur. Det beror bland annat på hur långsiktig du är.

Leif B: Hej Sofia, vad tror du om fonder som satsar på miljötknik och ny energi. Tex Dnb NOR Renewable Energy fund

Sofia: Miljöteknik ligger i tiden, men det finns många lycksökare i branschen och det krävs bra förvaltare för att bedöma alla bolag. Dessutom är hela branschen väldigt beroende av statsstöd och politiska beslut. Men att två stormakter som USA och Kina nu satsar allt mer på miljöteknik borde betyda en hel del för fonderna på sikt. DnB Nors fond är en av dem som gick bäst i fjol, men de flesta fonder inom området är ganska nya.

Andreas: Hej Sofia! Är det läge att fortsätta satsa på rysslandfonder eller har de gjort sitt?

Sofia: Det är en svår fråga att svara på! Rysslandsfonderna är oerhört beroende både av oljepriset och av stämningen på världens börser. Om man vill investera i Ryssland men känner att man är lite sent ute kan man spara i ryska småbolagsfonder. De investerar mer i konsumentbolag, finans och liknande och är inte lika beroende av oljepriset. Men glöm aldrig att Ryssland är risky business!

Ollli: Hej, Varför går många fonder så dåligt just nu = Från årsskiftet!

Sofia: Eftersom världens börser är nervösa. Det hela började med att Kinas regering vill strama åt bankernas utlåning eftersom återhämtningen har gått för fort. Många fonder har nu backat i fem dagar.

Evson: Hej Sofia! Jag undrar över Swedbank Robur Småbolag Norden som jag har ganska mycket andelar i och har haft sedan 1996, har gjort en vinst på 200% av vad jag köpte för. Vad jag förstår var fonden toppnoterad 2007,,,har inte följt så noga. Tror du att fonden har möjlighet att klättra tillbaka dit, eller vore det läge att sälja av och placera i något ”bättre”? Jag är lite rädd att förlora vinsten som gjorts… Mycket tacksam för svar!

Sofia: Om du är nöjd med din vinst kan du gott sälja. Du behöver inte heller vara så drastisk att du säljer allt, utan kan ta hem en del av vinsten.

Wiski: Hej Sofia, Jag undrar hur prestationsavgifterna räknas ut i en fond som t.ex. Kon-Tiki?

Sofia: Hej Wiski. Prestationsavgifter brukar räknas ut på många olika sätt. Skagen Kon-Tiki har en egen variant. Om fonden har samma resultat som MSCI Emerging Markets Index blir den årliga avgiften 2 procent. Blir resultatet sämre hamnar den årliga avgiften på 1 procent. Om fonden överträffar sitt index betalar man en tiondel av överavkastningen i prestationsavgift. Kom ihåg att avgifterna redan är dragna när du ser fondernas avkastning i olika tabeller! Två fonder som har gått upp 15 procent har alltså gett spararen lika mycket, oavsett avgift.

Nisse: Varför skrivs inte mer positivt om Avanzas Zero? Det är ju verkligen en gratis lunch. Inga avgifter, ingenting. Alla pengar i min egen ficka. Jag har en stor del av mina PPM-pengar i fonden men fler borde få reda på fördelarna tycker jag. Spara du själv i Avanza Zero?

Sofia: Det skrivs väl en del om Avanza Zero? Jag brukar i alla fall skriva om den ibland och den finns med på listan över våra rekommenderade indexfonder. Avanza Zero har bara innehav i Stockholmsbörsens 30 största bolag. Ett bredare alternativ är Nordnet Aktieindex Sverige som följer OMXSB där 80 bolag ingår. Där är avgiften 0,29 procent. Inte så mycket det heller. Om jag sparar i Avanza Zero? Jodå, det gör jag. Men jag sparar också i Nordnet Aktieindex Sverige och i flera aktiva Sverigefonder.

Peter Z: Finns det några hedgefonder inom PPM .

Sofia: Det är egentligen inte tillåtet med hedgefonder inom premiepensionssystemet, men Salus Alpha har hittat ett kryphål. De har registrerat fyra fonder som följer vanliga fondregler, men har en hedgefond som innehav. Fonderna backade ganska kraftigt i fjol.

Axel: Hej Jag har försökt och följa med i disskussionen kring om man bör ligga i indexfond eller ej. Vad tycker du kan lika gärna ligga i en indexfond sverige istället för en vanlig sverigefond?

Sofia: Det beror helt på vad du är ute efter. Indexfonder följer marknaden och går varken bättre eller sämre. Vill du ha mer ska du satsa på en bra, aktivt förvaltad fond. Problemet är att hitta rätt. Olika förvaltningsstilar går bra i olika skeden. Det viktiga är att du inte betalar en hög avgift för en Sverigefond som följer index i smyg!

Rune: Hej Sofia! Vad tror du om utvecklingen för Black Rock Latin America och AGI China East Asia?

Sofia: Det är två mycket bra fonder som du kan spara i om du tror på framtiden för dessa regioner. Black Rock Latin America har hållit sig väl framme i många år och svenska AGI med förvaltaren Gustav Rhenman får regelbundet internationella priser. På lång sikt bör de vara bra val, däremot ska du inte spara i liknande fonder om du har en kort sparhorisont.

Jonas: Hej Sofia, Vilka fonder sparar/placerar du i själv?

Sofia: Hej Jonas! Det skulle du bra gärna vilja veta, eller hur? Jag sparar i väldigt många fonder, eftersom jag vill hänga med i vad som händer. Du kan titta på Privata Affärers fondfavoriter som vi presenterar i varje nummer. Där finns fonder som vi tror på, och många av dem sparar jag i.

Jalle P.: Hej! Vilken uppfattning och råd har du att ge om Stockpickers högriskfond ”Nordenaktiv”? Vågar man investera i den?

Sofia: Det beror på din egen ekonomi och vilken risk du är beredd att ta… Fonden har gått riktigt bra, men den startade i ett idealiskt läge i april 2009, just när börsrallyt drog igång. Historiken är alltså väldigt kort så det är svårt att dra några slutsatser. Fonden har bara 27 innehav så det handlar verkligen om stockpicking.

Jesper: Vilka räntefonder är bäst på att satsa på nu och ca 6 månader framöver?

Sofia: Korta räntefonder med låga avgifter. Håll dig ifrån obligationsfonderna som snart kommer att börja rasa (när marknadsräntorna går upp). Företagsobligationsfonder är nog här för att stanna. Spreadarna är fortfarande ganska stora, om det blir bu eller bä kommer att handla om vilka bolag som fondförvaltarna väljer.

Bodil Askfelt: Hur placerar jag i Man Ahl Trend (Man Investments)? Fonden är nu öppen även för småsparare. Fonden klarade sig ju bra 2008. Kund hos Avanza och Nordnet. Tips på andra bra fonder som klarar sig bra i både nedgång och uppgång Mvh Bodil A

Sofia: Man Ahl Trend finns på MFEX-plattformen vilket innebär fondtorg som Fondmarknaden, Etrade och Minafonder. Den lär vara på gång hos Nordnet också. Brummer Multi-Strategy är en bra fond-i-fond som investerar i alla Brummer & Partners hedgefonder. Riskspridningen är god och den är aktivt förvaltad så till vida att de Brummerfonder som för tillfället går bra har större vikt än de som går sämre. Fonden har gett omkring 10 procent om året sedan start men risken är inte högre än svenska statspapper. Den finns hos Nordnet, som dock tar ut en köpavgift på en procent.

viola: är det dags att gå ur Ryssland- och östeuropafonder nu? Varför sjunker de?

Sofia: De sjunker eftersom allt går ned just nu. Återstår att se om detta är en tillfällig svacka där köparna snart kommer tillbaka, eller om vi är inne i en långvarig period av oro. Rysslands- och Östeuropafonder har mycket hög risk. Därför drabbas de ofta av tvära kast, både uppåt och nedåt. Det är tyvärr du själv som måste fatta beslutet om du ska gå ur marknaderna eller inte. Beslutet beror på hur mycket du kan och vill riskera.

dennis: vilken/vilka fonder bör jag satsa på om jag bara vill ha mina pengar inne i ett år?

Sofia: På ett år vill du inte ta några risker att förlora och då är det bara ett bra bankkonto eller korta räntefonder som gäller.

Östen Hilmersso: Hej! Vilka fonder tror du jag ska investera i dagsläget? Tänker börja månadsspara under några år framåt i tiden. Önskar ett svar

Sofia: Hej! Titta på Privata Affärers fondportföljer som vi presenterar i varje nummer. I den långa portföljen (5- 10 år) samsas bland annat Skagen Global, Skagen Kon-Tiki, och Danske Invest Sverige Fokus med tre hedgefonder. Hdegefonderna kan bytas ut mot en kort räntefond för månadssparare. Se tidningen för den procentuella fördelningen.

Kerstin B: Hej! Jag undrar varför Ni har med Stella Nova Hedgefond i Era rekommendationer, den har väl inte gått så bra???

Sofia: Stella Nova finns med som en stötdämpare vid börsfall. Risken är låg och den har ingen korrelation med aktiemarknaden och obligationsmarknaden. Därför kan den vara bra att ha i en portfölj.

Majvi Persson: Jag har haft Roburs Allemansfonder II sedan starten, har du något förslag på om man ska byta till någon som växer snabbare? Jag har även till min dotter sparat i Allemans IV men det står och stampar lite upp och sedan ner. Och har du förslag till vad man ska spara till barnbarnen 100:-/mån.

Sofia: Allemansfonderna är stora, tröga och har hög avgift i förhållande till vad man får. De placerar i allmänhet ungefär som index så det är bättre att välja en riktigt aktiv förvaltad fond som förtjänar sin avgift. Är man nöjd med index väljer man en billig indexfond. De allemansfonder ni har består till hälften av svenska aktier och till hälften av globala, så vill ni fortsätta med den fördelningen blir det en globalfond och en Sverigefond. Läs Privata Affärer så får du tips på enskilda fonder. Barnbarnen, om de är små, kan gott få en bred tillväxtfond.

Robin: Hej Sofia! Hur tycker du att jag ska investera mina 5000 kronor i fonder. Jag vill använda mig av pengarna i slutet av sommaren och är beredd på att ta en ganska stor risk. Kan en indexfond vara ett bra alternativ? Student

Sofia: Hej Robin! Tror tyvärr inte att det är rätt taktik att investera 5 000 i fonder som ska plockas ut redan i slutet av sommaren när du är en fattig student. Ska du spara i aktiefonder måste du ha tålamod och längre sparhorisont!

Ante: Hej. Gav mig in i fondernas värld för någon vecka sedan då de var på ”topp”, jag har backat en hel del, vad ska jag göra. Har placerat i kina, ryssland, Bric och råvaror samt finans? Tacksam för hjälp.

Sofia: Jag hoppas att du gick in i aktiefonder med perspektivet att du ska spara i många år framöver. Då ska den senaste veckans ras förhoppningsvis inte betyda så mycket. Är du däremot beroende av dina besparingar och mår dåligt över att du tagit för hög risk bör du nog fundera en extra gång. Du måste kunna sova gott om natten även när börsen fallit i fem dagar. Kan du inte det har du satsat för hårt.

Lars Nelander: Hur är regeln när det gäller ränteplaceringar i fonder? Räntan på väg upp – penningmarknad? Räntan på väg ner – Obligationsmarknad? Eller är det tvärtom?

Sofia: Det är viktigt att inte få det där om bakfoten! Penningmarknadsfonder/likviditetsfonder fungerar ungefär som bankkontot. Obligationsfonder går däremot ned när räntan går upp. Läge att passa sig på den fronten framöver, alltså!

Thomas Petterss: Hur ställer du dig till fondförvaltares erbjudande om aktiv förvaltning i olika risknivåer (som exv Fondmarknaden och Nordnet har) ifall man har en stor förmögenhet som behöver placeras någonstans?

Sofia: För den som vill ta det lugnt och inte engagera sig alltför mycket i enskilda fonder kan det vara ett bra alternativ. Jag har inte tittat närmare på Fondmarknadens varianter, men Nordnets fonder har sympatiskt låg avgift och innehåller bland annat börshandlade indexfonder. Däremot vet jag inte hur aktiva dessa fonder egentligen är. Har nog en känsla av att de håller sin risknivå, punkt slut. Märker du att du vill byta nivå måste du själv ta steget att ändra.

Agneta: Du skriver om en fond som heter Bering Central Asia? Du menar Baring förstår jag men någon fond med det namnet hittar jag inte på Morningstar, Privata Affärer eller PPM.

Sofia: Jag menar East Capitals fond som heter East Capital Bering Central Asia. Den går att köpa direkt hos East Capital, men är inget för småsparare pga höga insättningskrav.

Richard: Hej, Jag blev förvånad då Didner och Gerge vann klassen Årets Sverigefond. De klassas ju som en småbolagsfond på Morningstar.

Sofia: Ja, Morningstars kategorisering är ganska konstig ibland. ;^) De klassar Didner & Gerge Aktiefond Sverige som en småbolagsfond eftersom fonden äger en del småbolag. Men i själva verket har fonden ett brett mandat och ska helt enkelt ägna sig åt den svenska marknaden. Förvaltarna bestämmer själva vilka bolag de vill ha med, oavsett om de är gigantiska eller lite mindre eller båda delarna.

Stefan Jönsson: Vilka är de bästa fonderna att ”parkera” sina pengar i då aktiemarknaden skakar om än tilfälligt ?

Sofia: Korta räntefonder (penningmarknadsfonder, likviditetsfonder) är de bästa parkeringsplatserna.

Sune: Hej Sofia, ditt svar om hur Prestationsavgifter räknas tarvar fördjupning. Räknas avgiften ut per dag? Vid tex en veckas stadig uppgång därefter ett brant fall till ”minus” så blir ju avgiften helt sned i förhållande till ”hur det gått”.

Sofia: Hej Sune! I allmänhet drar fondbolag en 365:e del av förvaltningsavgiften varje dag. Men prestationsavgifterna räknas ofta retroaktivt. För att få veta exakt hur ens egen fond gör (det varierar ordentligt!) kan man läsa fondbestämmelserna eller ringa fondbolaget för en förklaring.

Jörgen T: Är Japanfonder något att satsa på nu? – och i så fall på hur lång sikt? Vilken Sverigefond tror Du går bäst 2010? Går den bra hela året, eller är det på 6 månaders sikt? Vill oxå ha ngt i Brasilien, vilken fond rekommenderar Du?

Sofia: Japanfonderna har gått extremt dåligt ända sedan de introducerades i Sverige (på toppen) så om du vill spekulera i att solen går upp i öst så kan du så klart göra det, Själv tycker jag att Sydkorea verkar piggare i dagens läge… Vilken Sverigefond som går bäst i år är inte lätt att tippa… Förhoppningsvis håller våra tre kandidater till Årets Sverigefond måttet även i fortsättningen- alltså Didner & Gerge, Danske Invest Sverige och Enter Sverige. FIM Brazil är en bra fond med en finsk förvaltare som är uppvuxen i Brasilien. Black Rock Latin America har huvuddelen av sina investeringar i Brasilien.

Britt-Marie: 5 år kar till pensionen – hur ska jag välja PPm-fonder just nu?

Sofia: Det beror på din ekonomiska situation. Har du väl ställt för övrigt kan du fortsätta att ta lite risk. Är du beroende av att ditt sparande inte minskar ska du börja gå över till korta räntefonder. Ett mellanting kan vara att välja en fond som AMF Balansfond.

Carin: Vilka/vilken sorts fonder/markander skulle du rekommendera om jag vill placera 400 000 på ca 15 års sikt.

Sofia: På 15 års sikt skulle jag definitivt satsa en del på nya marknader som MENA (Middle East North Africa) och Afrikafonder (som framför allt består av Sydafrika). Vänta gärna in en börssvacka, gå in succesivt i fonderna och titta på vår långa portfölj som vi publicerar i varje nummer av Privata Affärer.

PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera