måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Flykt från bear till bull

Publicerad: 9 juni 2010, 06:59

Under maj månad flydde Nordnets ETF- sparare till bull-fonder, som går bra när börsen går bra. Därmed bröts den tidigare trenden att köpa börshandlade fonder som går bra när börsen går dåligt.

Ämnen i artikeln:

Börshandlade fonderETFJohan TidestadNordnet

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Kunderna har mycket tydligt viktat om från bear- till bullprodukter. De har helt enkeltgjort vinsthemtagningar i maj, och är nu positionerade för en positiv börs under den närmaste tiden, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet.

Tio-i-topplistan över de mest köpta börshandlade fonderna i maj innehåller inte mindre än åtta bull-fonder. På säljlistan återfinns i stället fem bear-fonder.

Många spararna som handlar med börshandlade fonder tycks gilla risk. Över hälften av de köpta och sålda fonderna har inbyggda hävstänger. Den mest köpta fonden, XACT Bull 2 har till exempel en hävstång på 200 procent. Detta innebär att fonden går upp 2 procent när börsen går upp 1 procent.

– Vi ser en tydlig skillnad i beteende mellan de kunder som handlar vanliga fonder och de som handlar med ETF:er. Handeln i börsnoterade fonder domineras av de lite mer aktiva kunderna – personer som försöker tjäna pengar under loppet av en dag, en vecka och upp till ett par månader.

Tidestad tror att även långsiktiga investerare snart kommer att lockas av börshandlade fonder.

– Med ett växande intresse för indexförvaltning tror jag dock att även den stora massan inom kort kommer att få upp ögonen för börshandlade fonder som mer långsiktiga investeringsprodukter, säger han.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera