söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Dubbelvinnarna tittar på nya marknader

Publicerad: 26 januari 2011, 11:33

Det blev dubbelt upp för sverigefondspecialisterna Lannebo fonder vid årets utdelning av Privata Affärers utmärkelser för Årets Fond. Och nu ser fondbolaget sig om efter nya marknader utanför Sverige.

Ämnen i artikeln:

Årets fondSofia Ullerstam

AB

Anna Blomén


Utmärkelsen Årets Fond delas ut i sex klasser, och det var flera gamla bekanta för Privata Affärers läsare bland vinnarna. Lannebo Fonder fick alltså både utmärkelsen som Årets Fondbolag med motiveringen: ”Årets Fondbolag går alltid sin egen väg, till väl avvägd risk”, samt Årets Sverigefond för fonden Lannebo Sverige. Då med motiveringen ”Fritt tänkande och kloka val gör denna Sverigefond till en vinnare.”

Lannebos vd Göran Espelund avslöjade under prisutdelningen att man börjat snegla på att utvidga verksamheten utanför Sverige och tittar på näraliggande regioner. Men också att Lannebo tror starkt på Sverige som fondland även i fortsättningen.

– Sverige är ju en fantastisk aktiemarknad. Index har gått bättre än globalindex på både fem, tio, femton och tjugo år. Vi har ett väldigt bra urval av bolag.

Inte bara tur

Förvaltaren av Lannebo Sverige, Lars Bergkvist tog hem samma pris 2006 för AMF Aktiefond Sverige.

– Det var kul att vinna första gången, men då kunde det vara tur, säger Lars Bergkvist. Jag hoppas att det säger mer om innehållet när man vinner andra gången.

Lars Bergkvist menar att framgången beror på att fonden valt att uttalat jobba med aktiv förvaltning.

– Ju tydligare idéer, desto färre innehav behöver fonden och man vågar ta ut svängarna mer. Idag jobbar vi med mellan 22 och 26 innehav.

Privata Affärers fondexpert Sofia Ullerstam som delade ut kvällens priser frågade om Lannebo Sveriges tunga innehav i svensk verkstadsindustri, och om det inte kan vara oroande att kronan är så stark.

– Det är klart att detta på något sätt kan påverka intjäningen på marginalen, men riskpremien är på väg ned och vi ligger kvar i våra verkstadsbolag, säger Lars Bergkvist.

Tror på småbolag

Till Årets Småbolagsfond usågs Carlson Sweden Micro Cap vars förvaltare Stefan Kopperud fick förklara framgången.

– Det är hårt arbete. Det brukar det vara.

På Sofia Ullerstams fråga hur det var möjligt att få en uppgång på hela 40 procent under förra året svarade Stefan Kopperud att det berodde på en bra kombination av bolag som återhämtade sig starkt samtidigt som en del bolag blev uppköpta. Och han oroar sig inte för årets utveckling heller, fast småbolagen enligt vissa bedömare inte varit så här dyra på tio år.

– Med tanke på konjunkturcykeln är det en ganska rimlig värdering. Vi tror att småbolag har fortsatt god potential med fortsatta uppköp som drivkraft.

Tyskland och Sverige

Årets Globalfond 2010 blev JP Morgan Global Focus vars marknadschef Lennart Vaara tog emot priset. Han avslöjade fondens inriktning den närmaste framtiden.

– Vi tror på USA och Europa utom England de närmaste tre till sex månaderna. I USA finns det starka kassor i många stora bolag och vi tror på fler företagsuppköp. I Europa överviktar vi i Sverige och Tyskland, där vi tror vi kommer att se bra värderingar och sund tillväxt.

Årets Tillväxtmarknadsfond blev spararfavoriten Danske Invest Global Emerging Markets med motiveringen ”Spararnas tillväxtfavorit lever upp till förväntningarna och mer därtill.” Fonden vann klassen även 2008.

Årets Hedgefond blev för andra året i rad Excalibur. Juryns motivering förklarar varför ”Årets hedgefond har lyckats med det som många fondförvaltare bara drömmer om. Tio år i rad med positivt resultat.”

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

FAKTA: Årets Fond är den största oberoende fondutmärkelsen i Sverige. Juryn har bland annat granskat fondernas avkastning under 2010 samt tre år tillbaka. De utvalda fonderna anses också ha goda möjligheter i framtiden.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera