torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

”Dollarn snart värd mer än euron”

Publicerad: 29 december 2016, 09:59

Foto: istockphoto

En dollar kan snart komma att vara värd mer än en euro i kölvattnet av att terroristattacker i Europa ökar oron kring geopolitiska risker.


Nyhetsbyrån Direkt


Den förutsägelsen gör Todd Elmer, Singapore-baserad valutastrateg vid Citigroup, i en intervju med Bloomberg TV.

Stödet för Tysklands förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska block har sjunkit efter förra veckans terroristattack mot en julmarknad i Berlin, enligt en opinionsundersökning från INSA som tidningen Bild har citerat.

Under det fjärde kvartalet har euron sjunkit mer än 7 procent mot dollarn till den svagaste nivån på 13 år. I skrivande stund kostar en euro 1,045 dollar.

Todd Elmer anser att marknadsmiljön generellt är stödjande för dollarn inför 2017. Det kan komma att ske en större och snabbare dollarförstärkning än vad många på marknaden förväntar sig, bedömer han.

”Anledningen till att riskerna lutar åt det hållet är att vi kommer att se ett skifte i marknadens fokus i riktning mot politik, bort från centralbanker”, sade han.

Bedömare tror att Donald Trumps löften om skattesänkningar, infrastruktursatsningar och avregleringar ska sätta fart på den amerikanska BNP-tillväxten.

Enligt Todd Elmer innebär en finanspolitisk stimulans så här sent i den ekonomiska cykeln att centralbanken kan komma att behöva strama åt penningpolitiken ytterligare, något som ger stöd åt dollarn.

Få stora länder förutom USA planerar för styrräntehöjningar i närtid. Vidgade ränteskillnader mellan USA och andra länder kommer att utöva ett uppåttryck på den amerikanska valutan, bedömer Citigroup-ekonomen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera