tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Dalarna slår Norrland

Publicerad: 17 mars 2010, 08:11

Så har det gått för de fyra regionala Sverigefonderna.

Ämnen i artikeln:

Sverigefonder

AB

Anna Blomén


En investering i Dalarna har lönat sig det senaste året. Regionfonden Dalarna har stigit 73 procent. Norrland slås med hästlängder.

Att placera sina sparpengar i en regional Sverigefond ska nog främst ses som ett uttryck för lokalpatriotism. De fonder som finns är alla ganska små och risken är stor eftersom antalet bolag i fondportföljen av naturliga skäl är begränsad.

Så här har fonderna gått det senaste året:

Spiltan Aktiefond Dalarna + 73,3 %

Spiltan Aktiefond Småland + 67,5 %

Västernorrlandsfonden + 53,0 %

Swedbank Robur Norrmix + 46,7 %

Det går ännu inte att göra en rättvis långsiktig jämförelse mellan fonderna eftersom flera är nya. På fem års sikt har Västernorrlandsfonden gått upp 53 procent medan Roburs Norrmix har gått upp 42 procent. Spiltans båda fonder är nyare än så och kan därför inte jämföras.

Tre av fonderna har en förvaltningsavgift på 1,40 procent. Endast Spiltans dalafond är något dyrare med en avgift på 1,50 procent.

Samtliga fyra fonder är mycket små. Spiltans dalafond är minst och förvaltar endast 16 miljoner kr. Störst är Västernorrlandsfonden som förvaltar 310 miljoner kr.

Trots att dessa fyra regionalfonderna har haft svårt att locka till sig kapital finns det planer hos fondbolaget Spiltan att starta ytterligare en regionalfond någonstans i södra Sverige.

JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRER

Så här placerar de regionala Sverigefonderna:

Spiltan Aktiefond Dalarna

Placerar cirka 60 procent i utvalda bolag med anknytning till Dalaregionen, varav upp till 10 procentenheter i onoterade bolag med säte i Dalaregionen. Resten av fonden är utvalda bolag på Stockholmsbörsen.

Mer om fonden här: http://www.privataaffarer.se/fonder/fond/?intFundID=912524

Swedbank Robur Norrmix

Placerar i aktier till 50 procent och resten i räntebärande fondpapper. Fonden kan avvika från denna fördelning med plus/minus 25 procentenheter. Aktiedelen placeras i företag som har stor betydelse för Norrland.

Mer om fonden här: http://www.privataaffarer.se/fonder/fond/?intFundID=908751

Spiltan Aktiefond Småland

Placerar cirka 60 procent i utvalda bolag med anknytning till Smålandsregionen, varav upp till 10 procent onoterade bolag från Småland. Resten av fonden är utvalda bolag på Stockholmsbörsen.

Mer om fonden här: http://www.privataaffarer.se/fonder/fond/?intFundID=913269

Västernorrlandsfonden

Placerar 10 procent av kapitalet placeras i onoterade tillväxtbolag i Västernorrland, 45 procent placeras i börsnoterade bolag med verksamhet i Västernorrland och 45 procent enligt OMX index.

Mer om fonden här: http://www.privataaffarer.se/fonder/fond/?intFundID=910867

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera