Fonder
Comeback för Kinafonderna
Publicerad: 4 mars 2020, 03:00
Foto: istockphoto
Kinafonderna rusar nu på bred front. På bara tre veckor har situationen vänts upp och ner. Nu dominerar Kinafonderna fondtoppen, enligt fondutvärderaren Morningstar. De allra bästa är upp mellan 10-15 procent på en månad.
CF
Christer Fälldin
Läs även:
För tre veckor sedan skymtades en trolig comeback för Kinafonderna. De allra bästa hade precis näsan ovanför vattenytan, med en avkastning runt noll procent på en månad.
Nu, tre veckor senare, pryder Kinafonderna topplistorna, de allra bästa med uppgångar på mellan 10 och 15 procent på en månad.
– Kinafonderna var först med att rasa, i samband med coronautbrottet. Nu ligger dessa fonder i stället i frontlinjen vad gäller återhämtning, konstaterar Privata Affärers fondreporter Sofia Ullerstam.
– Det är framför allt fonder som investerar i kinesiska A-aktier som har vänt upp. Alltså de som investerar i aktier på fastlandsbörserna i Shanghai och Shenzhen, säger hon.
Reder ut situationen
Gustav Rhenman, som förvaltar AGCM China Stars Fund, upp knappt 1 procent senaste månaden, anser att det är tydligt att Kina håller på att reda ut situationen kring coronaviruset.
– De allra flesta nya coronafall som upptäcks nu, hittas i nya smitthärdar som Iran, Italien och Sydkorea. Nu senaste dagarna så börjar det skena iväg i Tyskland och Frankrike. I USA är det nog bara en tidsfråga, kanske några dagar eller veckor, innan det börjar dyka upp väldigt många nya fall. Samtidigt så håller situationen i Kina på normaliseras och man återgår till vardagen. Nästan alla fabriker och arbetsplatser är i full gång, trafiken flyter som vanligt, säger han.
– I slutet av januari tog vi ned vikterna i de innehav som var mest känsliga för störningar till följd av karantäner och avspärrningar.
”Från hög risk till safe haven”
Han påpekar dock att situationen fortfarande är allvarlig i provinsen Hubei, men att den bara utgör 5 procent av Kinas ekonomi. Även där går dock utvecklingen åt rätt håll.
– Så jag tror att Kina kommer att omvärderas av investerare i västvärlden, från hög risk till ”safe haven”. Kina drabbades först av corona men ser ut att klara upp situationen. Vi tvivlar dessvärre på att vi kommer att lyckas lika bra med det i västvärlden.
Dubbelt så snabbt
I mitten av februari när coronaviruset härjade som värst i Kina, spådde Gustav Rhenman att produktionsbortfallet skulle pågå i upp till tre veckor, vilket också har skett. Och nu finns tecken på att smittan kan ha kulminerat i Kina.
– Långsiktigt är vi fortfarande mycket positiva till de bolag vi har i fonderna. De bästa kinesiska bolagen växer ofta dubbelt så snabbt som de motsvarande västerländska bolagen, men handlas till mycket lägre värderingar, sade Gustav Rhenman i den intervju Privata Affärer gjorde i mitten av februari.
Tabellen nedan visar de bästa fonderna senaste månaden, enligt Morningstar:
Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.