söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Chefsstrategen: Aptitlig riskpremie på Stockholmsbörsen kommande år

Publicerad: 16 mars 2023, 03:00

Foto: Patrik C Österberg /TT

Fondbolagens förenings förvaltarbarometer visar en lägre optimism jämfört med de två senaste mätningarna. Förvaltarna är för allt negativt inställda till ekonomin i dagsläget och flera tror dessutom att det kommer se sämre ut om ett halvår. Men på lite längre sikt spås bättre tider på börsen.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


I den tolfte kvartalsupplagan av förvaltarbarometern har 22 fondförvaltare fått säga sitt om marknadsläget just nu och hur det väntas utvecklas framöver.

12 av 22 förvaltare har en negativ eller mycket negativ syn på marknadsutsikterna i ekonomin i dagsläget. 7 förvaltare har en varken negativ eller positiv syn. 3 förvaltare bedömer marknadsutsikterna i dagsläget som positiv.

− Jag tror att ökad inflation och stigande räntor kommer att fortsätta sätta press på marknaderna. Därför tycker jag att det är väldigt viktigt att fokusera på att försöka hitta investeringar med långsiktig tillväxt som också står emot kortsiktiga rörelser, säger Simone Hirschvogl, förvaltare på SEB Investment Management, i en kommentar.

När det gäller marknadsutsikterna för det närmaste halvåret tror nio förvaltare att läget kommer vara sämre då. Sju förvaltare tror på en ljusning och sex spår oförändrade marknadsförhållanden.

När det gäller Stockholmsbörsens utveckling specifikt under det närmaste halvåret har nio förvaltare varken en positiv eller negativ syn på utvecklingen. Åtta har dock en negativ syn medan endast fem förvaltare har en positiv syn på Stockholmsbörsens utveckling det kommande halvåret.

Mer optimistiska på längre sikt

Men sett på längre sikt är optimismen desto större. På ett till två års sikt tror 18 av 22 förvaltare på en positiv eller mycket positiv utveckling på Stockholmsbörsen. Tre har en neutral syn medan endast en förvaltare är riktigt pessimistisk.

− Det var en flygande start för aktiemarknaden under inledningen på 2023. Det är då fullt naturligt att vi hamnar i en mer volatil marknadsmiljö, när värderingen har justerats upp. Den svenska börsens cykliska karaktär brukar missgynnas i orostider, men bolagen har under senaste året demonstrerat motståndskraft och god vinstutveckling. Under kommande halvår räknar vi med fortsatt hög volatilitet, men trots allt en Stockholmsbörs som trendar upp, säger Ålandsbankens chefsstrateg Niklas Wellfelt.

Stockholmsbörsen erbjuder en aptitlig riskpremie inför kommande tvåårsperiod

Han konstaterar också att centralbankerna går en delikat balansgång med syfte att bromsa priser och inflationsförväntningarna, där en tuff åtstramning ska vägas mot risken för en hårdlandning av ekonomin. Till detta ska nu oron för den finansiella stabiliteten adderas.

− Men vi ser tydliga regionala skillnader, där exempelvis USA-börsen värderas över sitt historiska genomsnitt samtidigt som den svenska börsen, trots en tydlig återhämtning, fortsatt handlas i underkant av vad vi ser som en neutral värdering. Ur det perspektivet tycker vi att Stockholmsbörsen erbjuder en aptitlig riskpremie inför kommande tvåårsperiod, säger Niklas Wellfelt.

Fakta: Förvaltarbarometern

Förvaltarbarometerns huvudindex är uppbyggt av fyra frågor. Dessa fyra frågor väger lika mycket och vägs samman till ett index som uppdateras en gång per kvartal. Huvudindex kan maximalt nå en nivå om 100, och de olika frågornas individuella bidrag till index kan max nå ett värde om 25. Ett värde över 50 betyder att fler av respondenterna är positiva än negativa, och tvärtom.

Källa: Fondbolagens förening

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera