lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Carnegie minskar risken i portföljerna

Publicerad: 4 juli 2018, 05:29

Foto: istockphoto

Det eskalerande handelskriget, fortsatta räntehöjningar i USA och allt mer pressade tillväxtmarknader ökar risken på aktiemarknaden. Carnegies Private Bankings förvaltningsteam har därför minskat risken i portföljerna genom att sälja aktier och köpa räntepapper, meddelar banken på sin hemsida.


CF

Christer Fälldin


Ett handelskrig som snarare ökar än avtar kan komma att slå mot bolagens vinster och därmed även tillväxten i världen. Intensiteten i åtgärder och motåtgärder fortsätter sannolikt fram till det amerikanska mellanårsvalet i november,

Från stål- och aluminiumtullar har handelskriget spridit sig till biltullar och eventuella nya tullar mot Kina, som också är målet för Trumps retorik.

Den amerikanska ekonomin är dock stark men Carnegie Private Banking anser att ekonomin växer över sin potential, samtidigt som den nye Fedchefen Jerome Powell talar om ännu högre räntor och snabbare räntehöjningstakt än tidigare.

En stramare penningpolitik i USA pressar tillväxtmarknaderna som faller brett just nu. Det gäller även frontier markets. Nedgången leds av Kina, och det finns en stor risk att trenden med pressade tillväxtmarknader fortsätter under sommaren.

Det är bakgrunden till att Carnegie nu genomför flera olika portföljförändringar, varav den viktigaste är att sänka aktievikten från normal till undervikt i portföljerna genom att sälja aktier brett. För att kunna fortsätta ta del av det pågående tech-rallyt har Carnegie dock köpt optioner på Nasdaq för att begränsa en eventuell nedsida.

I den utländska aktieportföljen finns för närvarande inga stora regionala avvikelser från jämförelseindex. Däremot finns en temainvestering i Robotics och en exponering mot amerikanska småbolag som går mycket starkt. Det finns också en långsiktig övervikt mot frontier markets, även om uppfattningen är att dessa kan pressas på kort sikt.

Carnegie underviktar också svenska aktier då värderingarna är höga samtidigt som vinstutvecklingen inte längre är övertygande.

I stället är det enligt Carnegie dags att satsa på defensiva sektorer som telekomoperatörer och hälsovård, och verkstad föredras före konsumtionsaktier som Carnegie Analys nu har säljrekommendationer

Trots att ränteplaceringar är dyra är tillgångsslaget är den tryggaste delen av en portfölj. När risken ökar allokerar därför Carnegie en stor del av den minskade aktieexponeringen in i räntebärande investeringar som nordiska företagsobligationer, amerikanska bostadsobligationer statsobligationer på utvalda tillväxtmarknader.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera