onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Börsfall i Turkiet efter helgens val

Publicerad: 15 maj 2023, 08:24

Foto: Shutterstock

Den turkiska börsens huvudindex, BIST-100, föll inledningsvis över 6 procent efter att preliminära valresultat under visat övertag för sittande president Recep Tayyip Erdogan. Huvudindexet har därefter återhämtat sig något.


Nyhetsbyrån Direkt


Valutan, den turkiska liran, backade också kraftigt i spåren av valet. Under morgonen var liran på sin lägsta nivå någonsin mot amerikanska dollarn efter en nedgång på omkring 0,5 procent.

Marknaden tycks ha ställt hoppet till att oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu skulle nå högre siffror än de omkring 44 procent som redovisades med knappt 92 procent av rösterna räknade. Recep Tayyip Erdogans andel uppmätte drygt 49 procent. Valet ser därmed ut att gå vidare till en andra omgång med endast de två huvudutmanarna involverade. För att en president ska utses till vinnare krävs över 50 procent av rösterna.

En tredje presidentvalskandidat, Sinan Ogan, går mot omkring 5 procent av rösterna.

Avseende parlamentsvalet är det också fördel Recep Tayyip Erdogan, vars parti AKP tillsammans med koalitionspartner går mot 323 platser av de totalt 600. Därmed ser det ut att bli svårt att göra den finansiella omstöpning av Turkiets ekonomi som Kemal Kilicdaroglu gått till val på och de globala investerarna hoppats på.

Turkiets ekonomi har lidit svåra inflationsproblem och Kemal Kilicdaroglu har utlovat närmanden mot väst för att möjliggöra återställande av viktiga institutioner som han anser underminerats sedan Recep Tayyip Erdogans tillträdde vid makten, först som premiärminister och därefter som president.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera