lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Börsen i Indien tappar fart

Publicerad: 24 april 2015, 11:09

Foto: Istockphoto

Den indiska börsen har tappat fart men rupiens förstärkning har samtidigt dämpat fallet för de svenska fondspararna.

Ämnen i artikeln:

Indienfonder

JP

Joakim Petersson


Fjolårets stora fondvinnare Indien visar än så länge positiva siffror för 2015. Spararna kan tacka positiva valutaeffekter för det. Indiska rupien har successivt stärkts mot kronan, samtidigt som den tidigare stekheta aktiemarknaden svalnat.

Men de senaste månaderna har börsen i Bombay fallit och nu är hela årets uppgång utraderad. Svaga bolagsvinster, lägre tillväxtsiffror och nya finanspolitiska reformer ligger bakom. Dessutom har valutas förstärkning dämpats något. Det har också gjort att Indienfonderna nu visar negativa siffror både en och tre månader tillbaka i tiden.

Finansdepartementets planer på att retroaktivt beskatta både utländska och inhemska företag har skapat nervositet bland investerare. Det skriver analysfirman Capital Economics i en kommentar.

– Ett kraftigt bakslag på aktiemarknaden är sannolikt, med tanke på de höga värderingarna och osäkerheten kring regeringens skattepolitik, säger Shilan Shah, ekonom på Capital Economics, till finanssajten CNBC.

Värderingarna i Indien har efter förra årets börsrally sprungit ifrån de i andra snabbväxande ekonomier. Det genomsnittliga P/E-talet i Indien är närmare 20, beräknat på årets vinster, medan genomsnittet för tillväxtmarknader är 13, enligt en sammanställning från Carnegie Fonder.

Samtidigt saknas det inte potentiella katalysatorer. En räntesänkning skulle kunna blåsa nytt liv i aktiemarknaden, påpekar Simon Grose-Hodge, som är chef för investeringsstrategi i södra Asien på LGT Group. Reserve Bank of India håller räntan på höga 7,5 procent i väntan på att inflationstrycket avtar.

– Vissa är besvikna på att Reserve Bank of India inte har varit mer aggressiva i sina räntesänkningar. Jag tror vi kommer att få se minst en sänkning, vilket skulle vara positivt för börsen, säger han till CNBC.

Enligt Grose-Hodge finns det mer att hämta i Indien för investerare som har medel till långsiktigt tidsperspektiv. Han ser nuvarande svacka som ett bra köptillfälle.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera