måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Äntligen några vårtecken

Publicerad: 6 april 2009, 08:28

Vi har tvingats vänja oss vid negativa nyheter och svarta rubriker. Ingen vågar längre säga att de tror på en snar vändning, i alla fall inte offentligt. Men nu börjar äntligen någonting hända.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Optimisterna lurar i vassen och bottenfisket har börjat.

Här är några exempel:

• Allt fler fondbolag mä rker att de professionella investerarna så smått har börjat handla, framför allt går de in i amerikanska aktiefonder.
• Merrill Lynchs månadsbarometer visar att fondförvaltarna ser ljusare på framtiden. De flesta tror att Kina redan är på väg ut ur krisen. Fondförvaltarna börjar också lämna defensiva sektorer som konsumentvaror och hälsovård för att öka sina investeringar i mer riskfyllda teknik- och energibolag.
• I Sverige har nettosparandet i fonder ökat för tredje månaden i rad och det är aktiefonder som drar till sig det största intresset. Mitt i mörkret tycker alltså allt fler att börserna är undervärderade och ser ett spirande köpläge.

Mycket tyder fortfarande på att det tar ett tag innan vi får se ett mer hållbart börsrally. Men eftersom börsutvecklingen till stor del styrs av förväntningar och psykologi är det positivt att intresset och risktagandet verkar öka.

Det finns flera strategier inför den kommande vändningen. Vill du ta rygg på proffsen är det Kinafonder, USA, teknik- eller IT-fonder som gäller i den första fasen.

Den kronmedvetna sneglar på svenska fonder. Sedan i somras har kronan försvagats kraftigt mot dollarn. När riskaptiten återvänder i världen kommer kronan troligtvis att stärkas och Sverigefonderna bör få en ordentlig skjuts uppåt.

Du som är försiktig kan titta närmare på garantifonder eller aktiva blandfonder. De fungerar ofta så att spararen följer med i en uppgång, medan nedgången begränsas av ett golv eller en trygghetsnivå.

Ett exempel är Carnegie Safety 90 Sverige, en doldis som bara 500 svenskar har valt i sitt PPM-sparande.

Enter Maximal är en blandfond som antingen investerar i räntor eller i aktier, beroende på hur marknaden ser ut. Fonden styrs av prisrörelser och trender – och här ser man ytterligare ett exempel på att något positivt börjar hända.

Ända sedan i somras har Enter Maximal varit fullinvesterad i räntepapper, men i mitten av februari lade sig fonden i ett vänteläge för att gå in på den svenska aktiemarknaden.

Det återstår att se om det handlar om en tjuvstart, eller om startskottet äntligen har gått för bättre tider.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER

(Krönikan publicerades första gången i Privata Affärer 4/09)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera