fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Ännu en Danskefond bort från PPM

Publicerad: 22 oktober 2010, 19:05

Nu försvinner ytterligare en succéfond ur PPM-utbudet. Problemet för Danske Invests Global Emerging Markets är massbyten genom PPM-förvaltare.

Ämnen i artikeln:

Danske Invest Global Emerging Markets Small CapPPM

AB

Anna Blomén


Efter att flera Aberdeenfonder inriktade på tillväxtmarknader dragits tillbaka från PPM-systemet rekommenderade Privata Affärer istället Danske Global Emerging Markets. Men nu försvinner även den fonden.

– Vi förstår att det kommer att bli reaktioner och vi tycker att det är synd. Men vi måste tänka på de existerande långsiktiga andelsägarna, som valt fonden och betalar fullpris utanför PPM-systemet, säger Mikael Nordberg, som är vd på Danske Invest.

Problemet är att fonden blivit för populär hos PPM-förvaltare. De flyttar många PPM-sparares kapital från fond till fond.

– De kommer in med stora ordar på en gång. De ligger kvar i fonden i någon månad, i bästa fall två. Sedan försvinner de. Det kan flöda in och ut flera 100 miljoner. När det gäller marknader som är mindre likvida kan det ställa till problem. Fonder är dessutom till sin karaktär en långsiktig investering. Med vissa av förvaltningsbolagen kan vi ha en dialog, och då har vi möjlighet att hantera deras ordar. Sedan finns det betydligt flera som vållar problem.

Avregistreringen från PPM-systemet gick fort. Och det är fler av Danske Invests fonder i PPM-utbudet som riskerar att avregistreras på samma sätt.

– Eftersom Aberdeen gick in och tog bort sina fonder ur systemet var vi tvungna att agera väldigt snabbt. Vi trodde att vi kunder råka ut för väldigt stora inflöden när de försvinner.

Mikael Nordberg beklagar avregistreringen

– Det är naturligtvis synd för enskilda individer som på egen hand väljer att sätta sina PPM-pengar i vår fond. Och PPM är ju en för oss intressant marknad som växer Det bästa vore om vi kunde välja att inte vill delta i massbyten men fortfarande ge enskilda PPM-sparare tillgång till fonderna.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera