lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Analyschef: Gröna premier försvinner med tiden

Publicerad: 11 april 2022, 13:38

Foto: Shutterstock

Fonder och ETF:er med ESG-inriktning handlas med tydliga premier. De senaste fem åren har många ESG-aktier sett kraftiga kapitalinflöden och höjda värderingar, vilket resulterat i kortsiktiga premier – "greeniums", som Buckingham Strategic Wealth kallar det. Det säger företagets analyschef Larry Swedroe till CNBC.


Nyhetsbyrån Direkt


”Det kan vara så att grönt går starkare ett tag till, men därefter bör vi se det gå sämre”, säger han och tillade att han räknar med att ESG så småningom kommer att nå en ny jämviktsnivå.

ESG-området har under åren kritiserats av flera anledningar, bland annat för bristande lönsamhet då flera studier tidigare visat att aktier inom sektorer som tobak eller vapen ofta gått bättre än marknaden i stort.

Enligt Larry Swedroe har aktiernas utveckling i dessa fall inte varit relaterad till bolagens moraliska status.

”Att ‘synd’-aktierna gått bättre förklaras fullt ut av deras exponering mot vad vi nu vet är vanliga faktorer som förklarar avkastning. Det tenderar att vara bolag som är billigare, värdeorienterade, mer lönsamma och mer effektiva i sin kapitalanvändning”, säger han till tv-kanalen.

Larry Swedroes lösning på detta problem är att välja ut bolag som är billiga och lönsamma och sedan addera ett lager av ESG-screening, för att sedan bara köpa de som får en bra rating.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera