söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Aktiefonder lockade spararna i juli

Publicerad: 10 augusti 2023, 06:09

Foto: iStockphoto

I juli noterades ett totalt nysparande i fonder på 9,5 miljarder kronor. Liksom under tidigare månader i år gjordes nettoinsättningar i framför allt aktiefonder. Det skriver Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Fondbolagens föreningFondhandel

Nyhetsbyrån Direkt


Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under månaden med 24 miljarder kronor och uppgick vid utgången av juli till 6.790 miljarder.

Aktiefonder hade i juli nettoinsättningar på 6,8 miljarder och i långa respektive korta räntefonder nettosparades 2,8 respektive 0,8 miljarder kronor. Däremot gjordes det under månaden nettouttag från blandfonder på 0,9 miljarder och från hedgefonder på 0,2 miljarder kronor.

Hittills i år uppvisar fonder ett nettoinflöde på totalt 60,2 miljarder kronor. För aktiefonder uppgår nettoinsättningarna till 78,9 miljarder.

"Årets fondsparande speglar ett exemplariskt sparbeteende med nya friska pengar varje månad. Trots att månadssparande är ett av de vanligaste spartipsen är det ofta som börsens utveckling påverkar hur pengar rör sig in och ut i fonder. Titta bara på 2022 när fondsparandet svängde lika kraftigt upp och ned som börsen. I år är Stockholmsbörsen betydligt lugnare och framför allt positiv, men det sticker ut att nysparandet ökat så snabbt. I genomsnitt brukar vi tillsammans fondspara ungefär 80 miljarder kronor varje år", kommenterar Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

Läs också: Hernhag: Aktierna du ska köpa i börsnedgången

Läs också: Examensjobbet blev miljardbolag på börsen

Läs också: Hernhag: Sex lockande utländska investeringsbolag

Läs också: Jokrarna som avgör bostadsmarknaden i höst

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera