lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Börsnoteringar

Spännande notering av Edgeware

Publicerad: 1 december 2016, 18:03

Foto: Edgeware

Strömningsbolaget Edgeware vill börsnoteras och nyemitterar nu 5-6 miljoner nya aktier som ska ge bolaget ca 150 miljoner för sin utveckling. Bolaget verkar i en sektor med snabb tillväxt där prislappen kan se dyr ut med dagens vinst, men fortsätter bolaget att växa med marknaden ser det mycket spännande ut.

Ämnen i artikeln:

EdgewareBörsnotering

MA

Magnus Alfredsson


Tv är en sektor som utvecklas snabbt och där framtiden redan är här med att nya aktörer som till exempel Telia kan distribuera rörlig bild över internet till sina kunder. Och Edgeware är ett av de bolag som slår mynt av denna starka utveckling världen över med en snabb tillväxt speciellt under de sista åren.

Bolaget har finansierats genom hjälp från riskkapitalbolag där huvudägaren Creandum nu säljer en del av sina aktier vid börsintroduktionen tillsammans med nyemissionen för att bolaget behöver också pengar för sin fortsatta utveckling.

Pengarna ska i huvudsak användas för att stärka säljorganisationen, stärka balansräkningen och för att genomföra vissa strategiska förvärv.

Den prognos som Edgeware själva presenterar ger en prognos för en tillväxt för deras så kallade adressbara marknad på 23 procent årligen under perioden 2015-2020 och den utveckling som bolaget redovisar under 2016 ligger väl i linje med detta.

Omsättningen hittills under årets första nio månader ligger på 167 miljoner – en ökning med 21 procent från 2015. Vinsten har också ökat till 11,5 miljoner, vilket är en förbättring med hela 51 procent. Speciellt under tredje kvartalet ökade intäkterna extra mycket, vilket gör att bolaget nu kan börsnotera sig som ett tillväxtbolag med stora förväntningar på sig.

Att introduktionen görs med ett prisintervall på 25-30 kr är därför inte förvånande – säljarna och rådgivarna hoppas att investerarna inte ska bry sig så mycket om att årets vinst som i bästa fall innebär ett p/e-tal på över 50. Istället vill man se framåt och dra ut trenden mot 2017 och kommande år när Edgeware med nuvarande tillväxttakt snabbt kommer kunna höja både omsättning och vinst och därmed växa in i sin värdering.

Detta perspektiv har uppenbarligen slagit an hos fem ankarinvesterare varav två är Catella Fonder och Swedbank Robur. Och det är inte konstigt eftersom techbolag med tillväxtmöjligheter nu är högvilt på aktiemarknaden med fantasivärderingar för mindre bolag där framtiden nästan enbart består av förhoppningar och mindre av fakta.

Där skiljer Edgeware faktiskt ut sig – bolaget har en stabilt ökande försäljning och lönsamheten hänger med. Att streamingtjänster är högsta modé i tv-sektorn är inget nytt, men det är uppenbart att här finns en växande marknad där olika typer av operatörer är köpare av Edgewares mjuk- och hårdvara.

Därför är det inte bara fullt möjligt utan också troligt att Edgeware får ett positivt mottagande på börsen. Och Privata Affärer är därför positiv till teckning trots en hög värdering med dagens sifferunderlag.

Teckning sker hos Carnegie, Handelsbanken, Avanza och Nordnet till och med onsdag 7 december. Minimiantalet aktier är 300 och första handelsdag blir 9 december.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera