fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Börsnoteringar

Så många köpte Alibaba

Publicerad: 22 september 2014, 11:05

Foto: Mark Lennihan /AP

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba är efter fredagens notering i New York redan sjätte mest ägda amerikanska aktie bland Avanzas kunder - detta trots att bara var fjärde köporder gick igenom i den snabba kursuppgången.

Ämnen i artikeln:

Alibaba

Nyhetsbyrån Direkt


”En av fyra önskade Alibabaköp gick igenom i fredags. Kursen rusade så fort att många köporder inte genomfördes. Det bäddar för ett fortsatt stort intresse. Sparare ser Alibaba som ett konsumentbolag och inte alls som ett teknikbolag. Det gör att mer vanliga sparare intresserar sig och inte bara tekniknördar”, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till Nyhetsbyrån Direkt och noterar att bland andra Netflix och Facebook petats ned på topp 10-listan för USA-aktier.

Nätbankens kunder har hittills omsatt Alibaba-aktien för 35,2 miljoner kronor i 760 affärer och 630 kunder äger nu Alibaba, med ett snittvärde på drygt 37.000 kronor på depån.

”Jag kunde se över 600 svenska Alibaba-ägare i statistiken. Det gör att någonstans 3.000 svenskar lär äga aktien idag. Det kan hyfsad uppskattning efter vad vi sett i tidigare jämförelser”, fortsätter Claes Hemberg.

Enligt källor till Wall Street Journal och Financial Times överväger Alibaba att nyttja sin övertilldelningsoption, vilket skulle ta börsnoteringen till 25 miljarder dollar – störst någonsin alla kategorier.

Alibaba som i fredags rusade från noteringskursen på 68 dollar till 99 dollar stängde till slut 38 procent högre på 93:89 dollar. Baserat på den kursen har Alibaba ett börsvärde på drygt 230 miljarder dollar, mer än Facebook och Amazon.

Financial Times Lex-kolumn konstaterar att Alibaba, enligt en handfull analytikers estimat, nu handlas till mer än 40 gånger årets prognostiserade vinst och att bolagets marginaler och värdering kommer inbjuda till hård konkurrens.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera