onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Börsnoteringar

Nya uppgifter: Därför stoppades Lauritz notering

Publicerad: 10 juni 2016, 08:41

En avsaknad av långsiktiga institutionella investerare i ägarboken och rädsla för kursras första handelsdagen. Det är förklaringen till att det danska auktionshuset Lauritz.com och rådgivaren ABG Sundal Collier på torsdagen beslutade att i sista stund dra tillbaka den planerade börsnoteringen.

Ämnen i artikeln:

First NorthLauritz.comBörsnotering

Nyhetsbyrån Direkt


”Vi bedömde balansen mellan kortsiktiga och långsiktiga investerare och kände att den inte var optimal”, säger Jonas Ström, ABG:s chef för investmentbanking, till den danska nyhetssajten Finans.dk.

Lauritz.com skulle alltså ha inlett handeln på First North i Stockholm på torsdagen, men handeln stoppades innan den hunnit börja. I ett kortfattat börsmeddelande hänvisades vagt till godkännanden från den danska finansinspektionen och krav på likviditet för aktien. Ny noteringsdag skulle bli 17 juni.

Från bolagets sida meddelades efter ett par timmar att orderboken var fulltecknad, men att tekniska skäl låg bakom den uppskjutna handelsstarten.

Stockholmsbörsens förnekade dock att det fanns några tekniska problem och den danska myndigheten uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att det föreföll handla om ett missförstånd att några tillstånd saknades.

Senare på dagen förklarade Lauritz.com att prospektet drogs tillbaka för att bolaget behövde mer tid att bygga upp en ”mer solid ägarbas i bolaget till ett lägre pris i erbjudandet”. Nu angavs 22 juni som första handelsdag.

Enligt ABG ville man skydda de många små aktieägare som tecknat sig i introduktionen och som riskerade att mötas av fallande kurser redan första handelsdagen.

”Vi kan inte veta om börsnoteringen hade fått en dålig start, men vi ville vara helt säkra. Det är inte nog att vara 50 procent säker. Lauritz.coms kunder är privatpersoner, och bolaget kommer att få många privatpersoner som ägare. Dem ville vi inte göra besvikna”, säger Jonas Ström.

Ett nytt prospekt ska publiceras den 15 juni och då väntar en lägre kurs än det intervall på 19-21 kronor som gällde tidigare.

”Jag har inte rätt att uttala mig om potentialen i aktieboken, men jag säga så mycket som att vi har diskuterat en prissänkning med investerare”, säger Jonas Ström vidare till Finans.dk.

Att noteringsprocessen blivit ett fiasko vill ABG-chefen inte gå med på, även om han håller med om kommunikationen lämnar en del övrigt att önska.

”Kommunikationsmässigt var det inte ett perfekt scenario – snarare en perfekt storm. /…/ Kommunikationen felade, men syftet med övningen var ju att skydda investerarna”, säger han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera