måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Börsnoteringar

Noteringschefen: Exceptionellt många börsnoteringar i fjol

Publicerad: 21 januari 2022, 07:59

Foto: Shutterstock

Stjärnorna stod rätt på de finansiella marknaderna under förra året och det ledde till att Nasdaqs europeiska verksamhet hade ett rekordhögt tryck på börsnoteringar. Det säger Adam Kostyál, Nasdaqs noteringschef för Europa, till Nyhetsbyrån Direkt.


Nyhetsbyrån Direkt


”Det som gör att förra året blev så exceptionellt är ett resultat av många olika aspekter som kulminerade. Vi hade bra förutsättningar marknadsmässigt, värderingsmässigt och en tämligen förutsägbar marknadsutveckling fortsatt”, säger han.

På Nasdaqs europeiska marknader, det vill säga Sverige, Danmark, Finland, Island och Baltikum, genomfördes 174 börsnoteringar under fjolåret. 111 bolag, eller 64 procent, introducerades i Sverige. Att aktiviteten är högre i Stockholm jämfört med andra Europamarknader tros bero på småbolagsfokuset.

”Grundtemat är små till mellanstora bolag som tar sig an börsen. First North har blivit en mycket starkare plattform både när det gäller investerare, rådgivare och ägare”, säger Adam Kostyál.

Bland de introduktioner som stack ut i Stockholm fanns Volvo Cars som tog in cirka 20 miljarder kronor. Enligt Adam Kostyál finns det flera stora bolag i pipelinen, men inget av Volvo Cars magnitud.

”Jag vet att många diskuterar vad ska Klarna göra och när ska de göra det. Vi hoppas givetvis att Klarna utvärderar Stockholm som ett alternativ”, säger han.

Mot bakgrund av de senaste årens höga noteringstryck väntas många bolag ta klivet från First North till Stockholmsbörsens huvudlista. I år räknar Adam Kostyál med att det blir cirka 15 till antalet. Förra året nåddes en milstolpe på 100 bolag som har gjort flytten.

På frågan om hur pipelinen för börsnoteringar ser ut inför 2022 konstateras det att aktiemarknaden är skakigare nu med faktorer som inflation, geopolitisk oro samt omikron.

”Vi har betydligt mer volatilitet i marknaden. Däremot ser vi att intresset för börsen är fortsatt högst relevant. Om man tittar bara på första kvartalet har vi ett väldigt starkt intresse både på First North och huvudlistan”, kommenterar han.

Tror du att det blir fler eller färre noteringar än 2021?

”Vårt fokus har aldrig varit antal, vårt fokus har alltid varit kvalitet… Jag tror inte vi kommer ha lika många noteringar, jag skulle bli förvånad om vi hade lika många noteringar. Kommer vi vara den ledande marknaden när det gäller antal noteringar i Europa? Jag tror det är högst sannolikt att vi kommer vara det”.

Ett annat tema på de finansiella marknaderna under fjolåret var uppköpsskalbolag, så kallade Spacs. Nasdaq-chefen säger att trenden förvisso har svalnat, men konstaterar samtidigt att den börjar komma tillbaka i USA och Europa. På Nasdaqs Europamarknader noterades sex Spac-bolag förra året och hittills har ett uppköpt ägt rum i form av finländska Purmo.

Utöver börsnoteringar var även handelsvolymerna på höga nivåer på Nasdaqs europeiska marknader under 2021. Den genomsnittliga dagsomsättningen uppgick till närmare 4 miljarder euro, en ökning med 7,1 procent jämfört med 2020.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera