fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Börsnoteringar

Notering: Grönt förvärvsbygge med många osäkerheter

Publicerad: 14 mars 2018, 05:25

Foto: Green Landscaping

Green Landscaping vill ta chansen och noteras på First North den 23 mars. Gillar du förvärvsdriven tillväxt kan du överväga teckna, men för övriga placerare blir rådet att avstå.

Ämnen i artikeln:

First NorthGreen LandscapingBörsnotering

Marcus Hernhag


Verksamheten känns intressant och framtidssäker då det handlar om skötsel av utemiljöer som grönytor och idrottsanläggningar. Fokus är mot svenska storstäder.

2017 steg intäkterna med 18 procent till 805 miljoner kr, vilket motsvarar 1016 miljoner kr om de förvärvade bolagen hade ägs under hela året. Förlusten blev 6 miljoner kr efter finansnetto och skatteeffekter, men rörelsevinsten var 15 miljoner kr. Finanserna var mycket svaga vid årsskiftet, men därefter har preferensaktier och skulder konverterats och lösts in.

Dessutom genomför Green Landscaping nu en nyemission som tillför 75 miljoner, vilket efter emissionskostnader blir 59 miljoner kr. De flesta aktierna i erbjudandet är befintliga aktier då riskkapitalbolaget FSN Capital och ledande befattningshavare säljer för 300 miljoner kr. Teckningstiden är 13-21 mars och teckningskursen är jämna och fina 21 kr.

Kapitaltillskottet möjliggör nya förvärv och resultat exklusive engångsposter lär bli bättre. Marknaden växer med 5 procent om året, men räknat på teckningskursen är börsvärdet på 745 miljoner kr 50 gånger fjolårets rörelsevinst på 15 miljoner kr. Där ingår jämförelsestörande poster på 9 miljoner kr.

Räknat på det justerade så kallade proformaresultatet på 28 miljoner kr i rörelse blir det bättre, men det är ändå stora krav på att förvärvsbyggets alla delar fungerar och förbättrar lönsamheten framöver.

Styrelseordförande är installationsbolaget Instalcos vd Per Sjöstrand. Instalco som för övrigt även de var resultatet av flera förvärv och har FSN Capital som storägare.

Sex stycken investerare står som ankarinvesterare och tecknar 55 procent av introduktionserbjudandet i Green Landscaping. En hel del talar därför för att aktien kan få en hyfsad start på First North, men osäkerheterna gör att det också finns en risk att aktien likt Instalcos tappar i kurs vid senare tillfälle.

Klimatet för börsintroduktioner kan dessutom vara tuffare nu än det varit tidigare år. Vår slutsats blir därmed även i detta fall att gillar du förvärvsdriven tillväxt kan du överväga teckna, men för övriga placerare blir rådet att avstå.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera